V okolních státech stoupají čísla nakažených mutací delta, Česko zatím odolává. Nová studie ukazuje, proč je očkování zásadní

Výsledky studie z Cambridge ohledně očkování hovoří jasně
 

V České republice přetrvává dominance varianty delta, v rámci které narůstá podíl jejích subvariant, souhrnně označovaných jako delta +. Nová studie navíc tvrdí, že tato varianta pro nemocného znamená dvakrát vyšší riziko, že se dostane do nemocnice. V okolních zemích přitom čísla nakažených rostou, u nás se tento trend zatím naštěstí neprojevuje.

Z dat Státního zdravotního ústavu z diskriminační PCR za posledních 14 dnů a dat z celogenomové sekvenace SARS-CoV-2 za srpen je zřejmé, že stejně jako v zahraniční, tak i u nás je varianta delta se svými subvariantami nejrozšířenější.

Data zatím na žádné drama neukazují

„I v České republice narůstá podíl subvariant delty AY.4, AY.12 a AY.9, jejichž výskyt je pravděpodobně důvodem nárůstu počtu pozitivně testovaných v okolních zemích. V tuto chvíli se však pro obyvatele České republiky z hlediska chování viru a jeho šíření nic nemění,“ vysvětluje ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková.

Diskriminační PCR v ČR bylo vyšetřeno v období od 13. 8. do 27. 8. 2021 celkem 2 236 vzorků z celkem 72 laboratoří. Podezření na detekci varianty delta bylo vysloveno u 95 % vzorků. Varianta alfa je pod 2 %. Osekvenováno je 341 vzorků se srpnovým datem odběru. V nich na variantu delta připadá 98,4 % vzorků, z toho je 81,2 % původní varianta delta, zbytek tvoří subvarianty, souhrnně označované delta +.
Zdroj: SZÚ

Data, pravidelně zveřejňovaná na stránkách MZČR, ale zatím neukazují zhoršování epidemické situace, jako je tomu v některých jiných zemích. „Lze to přičítat jednak rostoucí proočkovanosti a jednak míře promořenosti české populace z předchozích vln epidemie. Na místě je samozřejmě nutné dodržovat všechna aktuální opatření a rozhodně připomínám, že má smysl se nechat očkovat. Ochráníte tak nejen sebe, ale i vaše blízké,“ doplňuje Macková.

Výrazné zatížení zdravotnictví

Vědecké studie totiž hovoří jasně. Jedna z nejnovějších byla před několika dny zveřejněna v časopise The Lancet Infectious Diseases. Jasně poukazuje na skutečnost, že v případě nakažení variantou delta má pacient dvakrát vyšší "šanci", že skončí v nemocnici. Navíc také průběh může být těžší.

Podle vědců je největší problém v tom, že při malé proočkovanosti obyvatel se dá očekávat, že případná epidemie virem delta může zásadně zatížit zdravotnictví. „Určitě více než epidemie viru alfa,“ má jasno Anne Presanisová, jedna z autorek zmíněné studie z univerzity v Cambridge.

Zdroj: SZÚ, The Lancet Infectious Diseases

KAM DÁL: Nové mutace covidu: Příznaky se liší, přidávají se stále další. Jak je to s deltou?