Jedna z prvních objevených planet ve vesmíru. Zapomenutá Juno u astronomů nakonec neuspěla

Planetka Juno byla dlouho pokládána za planetu
 

Z planet Sluneční soustavy bylo jako poslední vyřazeno pro mnohé velmi populární a nejmenší Pluto. To už je několik let vědci vnímáno jako planetka. V povědomí vesmírných těles a objektů je však už téměř zapomenuté těleso, které bylo objeveno na nebi jako jedno z prvních. Kdo našel na slunečné obloze Juno? 

Psal se rok 1804 a 1. září si německý astronom Karl Ludwig Harding napsal do zápisníku po pozorování noční oblohy nový velkolepý objev. Tehdy se jednalo o teprve třetí zpozorovanou planetu ve vesmíru. Jméno dostala po římské bohyni Juno, která byla ochránkyně žen a později celého města a podle mýtů také manželkou Jupitera. Netrvalo dlouho a pozici planety musela po dalších objevech opustit. 

Z planety planetkou

Karl Ludwig Harding svůj objev pokládal za planetu. Jeho pohled a několika dalších odborníků však dlouho nevydržel. Následné objevování nových těles ve vesmíru změnilo to, jak se na podobné planety a planetky vědecká obec dívala. 

Mezi planetami byla Juno do 50. let 19. století. V té chvíli se mohla pyšnit i svým specifickým grafickým symbolem. Objevování dalších jiných planetek však Juno degradovalo o ligu níž. I tak se svými rozměry nemá za co stydět. 

Sedmá největší

V současnosti je svými rozměry přibližně sedmým největším objektem obíhajícím mezi drahami Marsu a Jupiteru, což je tzv. hlavní pás planetek. Sama o sobě tvoří něco okolo 1,2 % všech planetek ve vnitřní části Sluneční soustavy. Zajímavostí je, že planetka Juno byla první, u které byl pozorován zákryt hvězdy vůbec.

Až dodnes není úplně jasné, jaký planetka Juno má vůbec tvar. Několik pozorování v průběhu času nepřineslo dostatečně podrobné informace. Do této chvíle nejdokonalejší přehled o tvaru, rozměrech a spektrálních vlastnostech tohoto tělesa přineslo v roce 1996 jeho sledování týmem vědců, vedeným astronomkou Sallie Baliunasovou, historickým dvouapůlmetrovým Hookerovým dalekohledem na observatoři na Mt. Wilson, vybaveným adaptivním optikou.

Planetka Juno zatím nebyla dodnes prozkoumána žádnou pozemskou sondou a zatím se nic podobného ani neplánuje. Nemělo by se však zapomínat na fakt, že patří mezi úplně první objekty, které lidské oko zaznamenalo.

Zdroj: ISS.com

KAM DÁL: První člověk na severním pólu, který překvapivě porazil Amundsena. O jeho úspěchu jsou dodnes vážné pochybnosti