Babiš okouzlil komunitu z asijské tržnice. Bude mu stačit pomazlení pejska, aby získal i její hlasy ve volbách?

Andrej Babiš skončil v prezidentské volbě na druhém místě
 

Od nekončících potíží se synem Andrejem utekl premiér Babiš do tržnice Sapa, nejproslulejšího prodejního místa v Česku. V jádru vietnamské komunity se určitě skrývá slušný potenciál zatím neoslovených voličů, a tak se tam šéf hnutí ANO 2011 zašel nechat "vidět" a ostříhat. Zájem prodejců si vládní delegace získala obrovský, jenže Vietnamci netrpí na krátkou paměť a ani se nedají snadno utáhnout na jedné, byť dobře uvařené nudli. 

Najít v zemi skrytý volební potenciál má pro politické uskupení cenu svatého grálu. V Česku jím může být početná vietnamská komunita, k níž se sice oficiálně hlásí necelých 60 tisíc lidí, za poslední roky se ale menšina raketově rozrostla. Mladí Vietnamci, narození v Česku, dospívají a vzniká jim tím právo zasáhnout do místních voleb. A zatímco jejich rodiče a prarodiče se o politiku nezajímají, respektive se ji nesnaží příliš ovlivnit, naturalizovaní Asiaté začínají mít o pravidla fungování země zájem. K takovému zjištění zřejmě došel i PR tým hnutí ANO 2011 a vyslal své tři hlavní lídry do útrob pražské Sapy

Andrej Babiš dorazil po boku Aleny Schillerové a dvojministra Karla Havlíčka mezi prodejce i přesto, že ani jeden z nich v Praze nekandiduje. Navíc finanční správa, která spolu s celním úřadem na Sapě často zasahuje a zabavuje nelegální zboží, je podřízena právě ministerstvu financí. Mohlo by se tedy zdát, že se šéfka financí vydala přímo do jámy lvové. Jenomže tento krok byl velmi dobře promyšlený a právě okamžitý servilní přístup Schillerové k místním vietnamským trhovcům zajistil, že tam byla dvojice přijata s otevřenou náručí. Sociální sítě prodejců zaplnily společné fotografie s Alenkou, Karlem i Andrejem a zvláště ženy se k politikům vinuly velmi přítulně. 

Andrej a Bóbika

Pozadu nezůstaly ani veřejné účty vládních činitelů, které opanovaly fotografie s prodejci, vietnamským velvyslancem a také z oficiální konference, která měla do budoucna vylepšit obchod i export mezi oběma zeměmi. Premiér si vysloužil za ostříhání u jednoho z provozovatelů mnoho posměšných komentářů a mazlení místního psíka nemohlo skončit na sítích jinak než připomínkou legendární televizní reklamy s asijským kuchařem a "Bóbikem". Předpojatost Čechů je zřejmě nevymýtitelná.

Spolu se šéfem se nechal ostříhat i dvojministr Havlíček a šéfka státní kasy Schillerová za svými kolegy nijak nezaostala - zpropagovala asijskou zeleninu, tradiční vietnamskou kávu i masáž rukou. 

Předvolební snažení

Co měla tato návštěva Andreje Babiše a Aleny Schillerové vietnamské komunitě přinést? Možná pocit, že o nich český goverment ví, že se o ně zajímá a záleží mu na její prosperitě. Možná měla na oko ospravedlnit časté návštěvy kontrolorů a kruté zabavování nelegálního zboží, zejména padělků známých značek. Jen naivní člověk by si však myslel, že celá šaráda nijak nesouvisela s blížícími se volbami. V těch se totiž bude hodit každý hlas a právě vládní hnutí ANO se pokusilo tyto hlasy uzmout pro sebe. Jakou má šanci?

Podle oslovených mladých Asiatů jen mizivou. „Starší Vietnamci sice Babiše hostili, fotili se s ním, ale to je naše nátura. Máme rádi populární lidi... Ale nijak víc je neřeší. Na rodiče a prarodiče tyhle hry neplatí, je politika nezajímá,“ prozradila čtidoma.cz dvaadvacetiletá vietnamská dívka Lin, která se v Česku narodila a podniká v péči o tělo. „Jestli půjdu volit? Určitě ano a určitě to ode mě nedostane nikdo z vlády,“ doplnila. Její partner Tran, student vysoké školy, její názor rozvinul: Naše komunita se zlobí na Babiše za nezvládnutí pandemie, zastavení podnikání v zemi, zmatené kompenzace. A že si na naši existenci někdo vzpomene pár dní před volbami? Tím nás zrovna neoslní. Ač vypadáme naivně, nás neutáhnou na jedný vařený nudli,“ dodal Tran.

Vietnam volí pravici

Mladý pár se ovšem nevyhraňuje pouze proti vládní straně, k smíchu jim přijde i billboard, který před hlavní vjezd do Sapy už před měsícem vyvěsilo politické hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci. Právě tato koalice v předvolebních prohlášeních prosazuje heslo "Naše země, naše pravidla", tedy obranu našich českých tradic, zvyků i způsobu života. I přesto se snaží oslovit vietnamskou komunitu a promlouvá k ní jejím rodným jazykem.

Koalice Triikolory to zkouší před Sapou vietnamsky

Na plakátě stojí nápisy: "Méně papírování" a "Nižší daně", prostřední heslo údajně nedává podle oslovených Vietnamců smysl. „A tihle lidi si myslí, že jsme zřejmě nevzdělaní, hloupí a skočíme na jejich výkřiky. My moc dobře víme, jak a kdo se staví k přistěhovalcům, k migrantům a kdo je tolerantní k menšinám a kdo se tak jen tváří, když se mu to hodí,“ usmívá se Tran, který je rozhodnutý volit jednu z pravicových koalic. „U nich cítím, že to myslí víc upřímně. Říkají věci na rovinu a kdyby přišel další průšvih s covidem, určitě by to nedopadlo jako s Babišem ve vládě.“

KAM DÁL: Prezident Zeman přijal svůj handicap. Pro Česko je to skvělá zpráva, ovšem cena za důstojnost bude hodně vysoká.