Zlato nebo stříbro? Pokud uvažujete o investování, tak zlato dnes hraje prim

Rostoucí inflace i neustálá koronavirová nejistota přivedla letos ke zlatu rekordní množství nových zájemců
  |  Komerční sdělení

Investice do drahých kovů jsou velice oblíbenými. Mezi investory už dávno nejsou jen ti majetnější. Jak však do drahých kovů investovat bez přešlapů?

Zlato je na špici mezi investicemi. Dá se do něj investovat různě, třeba prostřednictvím akcií zlato těžících firem či služby, kde si vlastně zlato kupujete jako servis a fyzicky jej přitom nevlastníte. A možností je mnohem více. Jenomže chytří investoři již pochopili, že zlato je výhodné mít zejména své vlastní.

Rostoucí inflace i neustálá koronavirová nejistota přivedla letos ke zlatu rekordní množství nových zájemců. Obrovský zájem o zlato pociťuje i nejznámější český e-shop se zlatem www.zlate-mince.cz. Lidé už na zlato nenahlíží jako na investici pouze pro bohaté. A tak se výrazně mění i forma nákupu zlata. „Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ říká Pavel Tvrdík, zakladatel e-shopu Zlate-mince.cz.

Lidé si udělali jasno a nakupují zlato

Možná se ptáte: proč zlato, a ne stříbro, platina nebo paladium? Tyto drahé kovy jsou vůči zlatu ve značné nevýhodě. Na rozdíl od zlata nejsou osvobozeny od DPH. Investiční zlato tento fakt staví na piedestal mezi investicemi do drahých kovů. Dělá jej totiž při nákupu o 21 % výhodnějším.

Jak se dnes investuje do zlata?

Většina lidí už ví, že třeba zlaté šperky žádnou investicí nejsou. Za tu lze pokládat pouze zlaté slitky a zlaté mince. Zlaté slitky zná každý spíše pod názvem zlaté cihly. Ty už dávno nemají pouze podobu kilové cihly zlata. Koupit se dají i gramové či pětigramové. Takto malé slitky si lze kupovat průběžně, třeba měsíčně, a zajistit si tak, že hodnota našeho majetku nebude v bance mizet nevyhnutně spolu s inflací. Výhodu menší hodnoty mají i investiční zlaté mince. Ty navíc nejsou ani značeny sériovým číslem, což je další benefit zlatých mincí pro ty, kdo si potrpí na anonymitu. Přičemž jejich hodnota se stejně jako cena slitků odvíjí od aktuální ceny zlata.

Ne všechno zlato tedy je investičním zlatem. Rozhodně to nejsou třeba již zmíněné zlaté šperky, ani surové zlato. Možností, jak ještě do zlata investovat, je nákup numismatických mincí. Jejich cena však nevychází pouze z tržní ceny zlata, ale též z jejich umělecké, historické a sběratelské hodnoty. Pro tento nákup by se proto měli nadchnout spíše znalci problematiky. I když v e-shopu Zlate-mince.cz radí, že je tady přece jen možnost i pro laiky. Jsou jí svatováclavské dukáty. Věřili byste, že se nezměnily od doby Karla IV. a ve stejné velikosti a ryzosti se tisknou i dnes? Karel IV. nechal mince razit ze zlata vytěženého v Jílovém u Prahy.

Nechte si poslat investiční zlato klidně poštou

Investiční zlato máte možnost nakoupit v kamenných prodejnách i online. Zaslat jej bezpečně jako pojištěnou zásilku není problém. Nákupy zlata na Zlate-mince.cz využívá stále více zákazníků. Dokonce zlato nakupují i Slováci. Společnost má kamenné prodejny jak v pražském Obecním domě, ve Vsetíně, tak na Slovensku, konkrétně v Bratislavě na Dunajské 68. „Většina slovenských investorů je situována u západní hranice země, a proto s povděkem oceňují, že máme prodejnu i na Moravě ve Vsetíně, který má z jejich pohledu vynikající dopravní dostupnost. Jsou konzervativní a nákup nebo výkup zlata rádi realizují osobně,“ vysvětluje Kamila Bantová ze společnosti Zlaté Mince – Numismatika, která tyto prodejny i e-shop provozuje.

Vyberte si investiční zlato a ochraňte své úspory před inflací. Obchodníci z prodejny radí zvolit si uznávanou značku zlatých slitků Argor Heraeus či zlaté investiční mince Wiener Philharmoniker.

Klíčová slova: