Televizní zjevení Akta X. Populárnímu seriálu předpovídali rychlý konec a hlavní roli měla hrát Pamela Anderson

Seriál Akta X měl v USA premiéru 10. září 1993
 

Populární agenti Mulder a Scullyová se poprvé na televizní obrazovce objevili 10. září 1993. S malým zpožděním se tento seriál o policistech FBI, kteří jsou na stopě paranormálním jevům, objevil i na českých obrazovkách. Herec David Duchovny si na něm vybudoval slávu a stejně tak Gillian Anderson. Paradoxně pár dní po premiéře byli recenzenti přísní a krutí. Seriálu předpovídali rychlý konec. Ten se však nekonal. Co o tomto dnes už retro seriálu nevíte? 

Časopis Entertainment Weekly po zmíněné premiéře vynesl krutý soud. Parafrázoval slogan seriálu, který zní: „Pravda je tam někde venku.” Recenzenti odpověděli nekompromisně. „My víme - tenhle seriál brzy skončí!” To byl ovšem zásadní omyl. Od roku 1993 vzniklo celkem jedenáct sérií s tím, že dvě poslední vznikly s patnáctiletým odstupem. Ze seriálu Akta X se stala kultovní záležitost a existovalo jen málo lidí, kteří vyrůstali v devadesátých letech bez toho, aby netoužili prohlédnout mimozemský život v příbězích Muldera a Scullyové. 

Plno cen

Recenzenti si v následujících letech museli trhat vlasy a chodit kanály. Akta X totiž nebylo populární pouze pro diváky, ale také mezi odbornou veřejností. Za prvních devět sérií si totiž projekt vysloužil neuvěřitelných 62 nominací na cenu Emmy, z nichž jich proměnila celkem 16. Stejně obdivuhodné je číslo 12 nominací na ceny Zlatý Glóbus, které proměnila v pěti případech.

Jak už to v úspěšných filmech a seriálech bývá, počátky mají vždy schovanou nějakou nečekanou perličku. Vždyť ústřední postava agenta Muldera, kterou ztvárnil David Duchovny, měla mít zcela jiné obsazení. Původně ho měl hrát seriálový Hercules Kevin Sorbo. Stejně tak David Duchovny se chtěl v této fázi kariéry soustředit převážně na filmové role. Když dostal nabídku ke castingu, dostal do ruky scénář k pilotnímu dílu a rozhodl se své plány změnit. 

Režisér Chris Carter však v první chvíli nebyl přesvědčen o tom, že David Duchovny je ten pravý. Dlouho trvalo, než se pro něj rozhodl, protože mu nepřipadal na roli dostatečně inteligentní. Nedal na svůj první dojem a herce obsadil a udělal dobře. 

Pamela agentkou FBI?

Když už je řeč o obsazení hlavních rolí, je nutné zmínit, že agentku Scullyovou měla původně hrát hvězda Pobřežní hlídky Pamela Anderson. Sex symbol devadesátých let měl být tahákem na diváky. Pamela roli odmítla a autoři projektu usoudili, že by bylo lepší do role agentky obsadit spíše komplexnější typ herečky než povrchní krásku. 

Gillian Anderson svou roli zvládla skvěle, ale během natáčení se musela řešit jedna zásadní komplikace, kterou byla její výška. Vzhledem k tomu, jak byla maličká, musela při natáčení s vyššími kolegy využívat speciální plošinku, aby nezakláněla při dialogu tolik hlavu směrem nahoru. 

A nakonec nelze opomenout historku o tom, jak vznikl kultovní hudební motiv do znělky seriálu. Skladatel Mark Snow musel dlouho s režisérem Chrisem Carterem hledat uspokojivý motiv na jeho klávesách. Rozhořčené debaty a nespokojenost ho zcela vyčerpala. Když z jedné z bouřlivých hádek režisér odešel, Mark Snow si unavený položil loket na klávesy a zavadil o tlačítko s funkcí ozvěny. Zvuk se mu natolik zalíbil, že se rozhodl zkusit celou hudební znělku postavit na tomto efektu. Povedlo se a sám Mark Snow za tuto skladbu do úvodních titulků dostal nejedno ocenění. 

Zdroj: čsfd.cz, Entertainment Weekly

KAM DÁL: Koncert, který zbořil Prahu. Michael Jackson rozpoutal nevídané šílenství