V boji s nepříjemným podzimním zánětem dutin pomohou vitamíny. Jaké a kde je nejlépe získat?

Zánět vedlejších nosních dutin je běžná a nepříjemná choroba. Pomozme tělu v boji proti jejím příznakům
 

Podzim se hlásí o slovo a s ním se brzy objeví i zdravotní problémy, které s sebou každoročně přináší. I když hlavní roli bude bohužel jistě hrát znovu koronavirus, mnozí se nevyhnou ani zánětu dutin. Jak proti tomuto nepříjemnému stavu účinně bojovat i vlastními silami? Jde to a výsledek překvapí i zaryté odpůrce přírodní léčby. 

O jaké onemocnění (odborně nazývané sinusitida) vlastně jde? Vysvětlení podává například Česká lékařská společnost: „Sinusitida patří k častým onemocněním populace. Podle amerických statistik 16 % veškeré populace prodělá sinusitidu aspoň jedenkrát ročně,“ uvádí ve své práci MUDr. Pavel Smilek, PhD. 

Bolest, únava, teplota...

Zmiňovaný problém poznáme poměrně jednoduše, a to podle stejného lékaře díky tomu, že navazuje na nemoc z nachlazení, které po jednom až dvou týdnech zdánlivě odezní, ale brzy se vrátí bolest hlavy, která se zhoršuje v předklonu, přidat se může i hnisavý výtok z nosu, ale i bolest hlavy, kašel, únava, zvýšená teplota, ztížené dýchání z důvodu oteklých sliznic, malátnost a další nepříjemné stavy.

V tom lepším případě jde o akutní stav, který by měl odeznít do tří týdnů, ale není vyloučena ani jeho chronická podoba, týrající svého hostitele a pacienta v jednom těle i několik dlouhých měsíců… 

Dejte na radu lékaře i babiček

Poud se takový stav objeví, neměli bychom vynechal návštěvu lékaře. Na druhou stranu je ale dobré případnou léčbu podpořit i domácí pomocí, kterou měli vyzkoušenu už naši předci. Tak za prvé, stejně jako v boji s jakoukoliv jinou chorobou bychom měli tělu pomoci dodáním dostatečné dávky vitamínů. V tomto případě se bavíme hlavně o vitamínech C a A, a to samozřejmě ideálně z přírodních zdrojů. V případě, kdy potřebujeme rychle získat vyšší dávku vitamínů, samozřejmě můžeme sáhnout i k tabletám. Jen je třeba vybrat v lékárně takové preparáty, které tyto látky obsahují ve vyšším množství. 

Vitamíny ano - ale kde je sehnat? 

Důležité je vědět, kde nezbytné vitamíny pro tělo sehnat. Pamatujme si tedy, že jedním z nejlepších a nejbohatších zdrojů vitamínu C je černý rybíz. Někteří jej mají i sušený, jiní z něj připravují třeba sirupy. Pokud tedy doma právě tyhle bobulky nebo výrobky z nich najdete, neváhejte ani vteřinu. S velkým úspěchem můžete také, jak jsme ostatně zvyklí, využít citrusy, ať už citron nebo pomeranč.

Tady je ale potřeba si uvědomit, že je mnohem účinnější připravit si citronádu než přidávat citron do horkého čaje, jehož teplota účinek citronu sníží. Vitamín C ale neobsahuje jen ovoce. Využít můžeme i zeleninu, a to například papriku, která jej obsahuje stejné množství jako bezmála zázračný černý rybíz. Bez povšimnutí bychom pro tyto účely neměli nechat ani brukvovitou zeleninu, tedy květák, brokolici a podobně. 

Vnitřnosti pro zdraví

Zdrojem vitamínu A jsou potom kromě zeleniny a ovoce také živočišné produkty. Známým bohatým zdrojem "áčka" jsou například játra, ale také mléčné výrobky. Pokud bychom chtěli využít přece jen hlavně rostlinné zdroje, pak je třeba do jídelníčku zařadit špenát, mrkev, ale třeba také rajčata.

Trocha soli neuškodí

Vitamíny pomohou tělu v boji s chorobou, avšak přece jen je to běh na delší trať a pacientovi se stále špatně dýchá. Může za to hlen usazený v dýchacích cestách. I na tento problém existují v továrnách připravené roztoky, ale můžeme si pomoci i sami doma. Jak? Nosní dírky lze proplachovat jednoduše solným roztokem s přípavkem malého množství sody. Uvidíte, že se dýchání zlepší, a tím se uleví celému tělu a léčba bude probíhat rychleji. 

Zdroj: Česká lékařská společnost

KAM DÁL: Kouzelné bezinky mohou přivodit i velké zdravotní potíže. Lahodný likér ale neublíží.