Obřízka rozhodně ano, říká plastický chirurg a vysvětluje důvody. Není to jen o rakovině a HIV

V některých kulturách je obřízka běžnou součástí života každého chlapce
 

Zatímco například ve Spojených státech je podle údajů WHO obřezáno více než 80 % všech mužů a obřízka patří k nejčastějším chirurgickým zákrokům prováděných v tamních nemocnicích, tak v Evropě je obřezáno pouze 5 % pánské populace. A co se Čechů týče, tak ti tento zákrok podstupují až na výjimky pouze ze zdravotních důvodů.

Obřízka patří mezi zákroky, které mohou kromě plastických chirurgů provádět též urologové. Při zákroku lékař buď zcela, anebo částečně odstraní předkožku a kůži přišije k okraji penisu pod žaludem.

Obřízka měla léčit i bolesti hlavy

Již ve zmíněných Spojených státech nebo v Kanadě či Austrálii je obřízka standardem, který se provádí většinou ihned po narození dítěte. Nebylo tomu ale tak vždy. Dříve se obřezávalo výhradně z náboženských důvodů. Především mezi muslimy a židy.

Až začátkem 19. století se v Severní Americe postupně začala obřízka praktikovat i z hygienických a "zdravotních" důvodů. Mnoho tehdejších lékařů ji podle webu Health.com dokonce "naordinovalo" jako léčbu bolesti hlavy či epilepsie. Pravý důvod byl ale v tehdejší puritánské společnosti prevence mužů proti masturbaci. Ta byla tehdy považovaná za hřích. 

Češi pouze ze zdravotních důvodů

S výjimkou náboženských důvodů podstupují dobrovolně čeští muži obřízku pouze ze zdravotních důvodů. „V našich geografických podmínkách je tato operace vyhledávána muži ze zdravotní indikace, kdy nemohou vůbec, anebo jen velmi obtížně přetáhnout předkožku. Jen tak, tedy z hygienického či estetického důvodu, jako například v USA, málokdy,“ říká plastický chirurg MUDr. Lukáš Frajer z Perfect Clinic.

Přitom podle chirurga motivů pro obřízku existuje vícero. Především ty hygienické, kdy odstranění předkožky dle Světové zdravotnické organizace omezuje šíření viru HIV a jiných sexuálně přenosných nemocí až o 60 %. Snižuje také pravděpodobnost rakoviny děložního čípku u ženských partnerek, karcinomu jazyka či přenos mykóz a bakteriálních a virových zánětů. „Po obřízce totiž dochází ke změně epitelu na povrchu žaludu, kůže "ztloustne", a proto je průnik infekce méně pravděpodobný, stejně jako její přenos dále,“ vysvětluje princip MUDr. Lukáš Frajer.

Obřízka jako "lék" pro sexuální život

Žalud penisu, původně krytý předkožkou, je po operaci částečně nebo úplně obnažen, a tedy více vystaven zevním podnětům. Proto se vůči nim postupně stává méně citlivým. Tím myslíme hlavně při kontaktu se spodním prádlem.

„V důsledku toho by měl být méně citlivý i k ostatním podnětům a teoreticky by při pohlavním styku mělo trvat déle, než dojde k vyvrcholení soulože, ale! Myslím, že efekt prodloužené výdrže je velmi individuální,“ varuje plastický chirurg MUDr. Lukáš Frajer před snahou řešit předčasnou ejakulaci právě obřízkou. 

KAM DÁL: Masturbace jako zbraň v boji s rakovinou i depresemi. Ejakulace zase zmírňuje záněty, říká MUDr. Havelka.