Co chtít od kompresoru pro kutily

Hlavním parametrem je pro všechny kompresory jejich výkon
  |  Komerční sdělení

Kompresor nalezne coby zdroj tlakového vzduchu využití nejen v profesionálních provozech a servisech, ale i v domácích dílnách či garážích. Občas je přece potřeba nafouknout dětem míč, tlakový vzduch využijete při malování i ve chvíli, kdy si budete chtít při grilování s přáteli chtít načepovat pivo. Jaký kompresor si ale domů koupit? Podle čeho jej vybírat a co od něj požadovat?

Základní typy kompresorů

Kdokoliv se bez předchozích zkušeností a znalostí pustí do výběru hobby kompresoru, brzy narazí na fakt, že existují kompresory šroubové a pístové. Přemýšlet o tom, který z nich bude pro vaši domácí dílničku vhodnější, je ale bezpředmětné. Klidně se můžete přesunout k dalším parametrům, protože zde je víceméně všechno jasné. Šroubové kompresory jsou totiž rotační objemové stroje určené ke stlačování vzduchu pro profesionální užití. Využívají se zejména na dílnách, průmyslových provozech nebo ve velkých autoservisech. Zkrátka všude tam, kde jsou potřeba velké objemy vysokotlakého vzduchu.

Šroubové kompresory jsou totiž určeny především pro velké provozy, kde je potřeba extra velký výkon. To se občasného dofukování míče opravdu netýká. Pro domácí a hobby použití je kvalitní pístový kompresor jasnou volbou.

Jaký výkon kompresoru budete potřebovat?

Hlavním parametrem je pro všechny kompresory jejich výkon. Přesněji řečeno výstupní výkon udávaný v litrech za minutu. Výrobce vám jeho hodnotu vždy neprozradí, lze jej ale odhadnout z udávaného sacího výkonu, neboť výstupní výkon tvoří asi 60 % výkonu sacího.

To, jaký výkon budete potřebovat, záleží na tom, k čemu budete kompresor používat. Pokud půjde opravdu jen o dofukování míčů a pneumatik, běžné malování a podobné nenáročné domácí práce, vystačíte si s kompresory o výstupním výkonu do 150 l/min (ten odpovídá sacímu výkonu někde na úrovni 250 – 270 l/min).

Pro práci s pneumatickým nářadím a pro další náročnější činnosti už budete potřebovat kompresor s vyšším výstupním výkonem.

Vzduchový zásobník ano či ne?

Dalším důležitým parametrem je pro hobby kompresory vzduchový zásobník neboli vzdušník, resp. jeho přítomnost či nepřítomnost. Zde platí jednoduchá rovnice. Pro ty nejzákladnější práce (opět staré známé dofukování) se obejdete bez něj, jinak jej ale budete potřebovat.

Lze říct, že pokud nejste skálopevně přesvědčeni, že se dále než k míči a matraci k vodě nedostanete, pak vybírejte kompresory se vzdušníkem. Čím větší objem zásobník má, tím lépe. Volte alespoň 50 l objem.

S olejem nebo bez?

Volba mezi olejovým nebo bezolejovým kompresorem je poměrně snadná. Protože mazací olej je v olejových kompresorech odpařován přímo do stlačovaného vzduchu, nelze takové zařízení použít kdekoliv, kde se byť jen mihnou potraviny. S kompresorem souvisí z této oblasti nejčastěji čepování piva, pro připojení k pípě tedy budete muset využívat bezolejové kompresory.

Kompresory do 12 V zásuvky?

V případě, že vybíráte malé kompresory, vyplatí se uvažovat i o tom, zda si nepořídit takový, který lze napájet z 12 V zásuvky. Díky tomu jej budete moci použít prakticky kdekoliv, musíte se ale smířit s tím, že cenou za to bude malý výkon a nad rámec nejzákladnějších úkolů vám mnoho nepomůže.

Klíčová slova: