Ceny v Česku stále rostou: Ekonom prozradil, za co zaplatíme nejvíc a jestli se bude zase zlevňovat

V Česku se dvojnásobně zvýšila inflace, na vině je především pandemie
 

Inflace se u nás více než zdvojnásobila a některé produkty se tak stávají téměř nedosažitelnými. Ekonom Štěpán Křeček vysvětluje, co se zdražilo nejvíce a jaké problémy to způsobuje. Můžeme očekávat další zvyšování cen? O jaké produkty by se mělo jednat? Nezvládli jsme pandemii, ale život nám ztrpčují třeba i změny v Německu.

/PUBLICISTIKA/ Hlavní příčina růstu cen spočívá v tom, že jsme v období pandemie omezili výrobu, ale zároveň jsme zaplavili ekonomiku penězi. Například jsme snížili úrokové sazby a lidé si následně vzali rekordní počet hypoték. Nyní jsme tedy v situaci, kdy je na snížené množství produktu zvýšené množství financí a to poté logicky vyústilo ve zdražení.

Na vině je i doprava

Dále jsou na vině také problémy v dopravě, která výrazně zdražila. Pohonné hmoty stojí mnohem více a také je tu problém s kapacitami, například u lodní dopravy. Na trh se tedy nedostává takové množství zboží, jaké by bylo potřeba.

Tím pádem je tedy některých produktů velmi málo, zákazníci je přeplácejí a obchodníci toho využívají a zdražují.

„Zdražuje se napříč všemi odvětvími, je tu jen několik výjimek, u kterých se nezdražuje, a těmi jsou například mobilní operátoři. Tam dokonce dochází i k mírnému zlevňování, ale je to z toho důvodu, že třeba naše data jsou jedněmi z nejdražších v Evropě,“ řekl pro Čtidoma.cz ekonom Ing. Štěpán Křeček, Ph.D.

Nemovitosti

Jedním z odvětví, ve kterém se po konci pandemie zdražovalo tak, že se dnes jeho produkty stávají téměř nedostupnými, je bydlení.

„Vlastnické bydlení se stává téměř nedosažitelným. Ceny nemovitostí po pandemii koronaviru skokově narostly. V některých lokalitách dokonce o desítky procent. Nyní se tedy nákup nemovitostí stává nedostupným i pro střední třídu,“ vysvětlil ekonom.

Co zdražilo nejvíce?

Nejvíce zdražují právě pohonné hmoty. Jejich ceny jsou teď ještě vyšší, než byly před příchodem pandemie, a to se poté samozřejmě odráží také na čerpacích stanicích.

„Také dramaticky zdražují cigarety. To je způsobeno tím, že velmi zdražila spotřební daň. Strmě nahoru šly také ceny kutilských potřeb, mezi které spadá třeba dřevo a plech. Tam jsou ceny oproti minulému roku téměř dvojnásobné,“ uvedl Křeček.

Máme očekávat další stoupání cen?

Nyní můžeme očekávat další zdražení energií, tedy elektřiny a zemního plynu. Dodavatelé se zatím ještě snažili držet předchozí úrovně cen, ale vzhledem k tomu, že na burze vystoupala cena za megawatthodinu nad 100 euro, což je historický rekord, se tyto ceny z burz začínají pozvolně přenášet do domácností a firem.

„Lze očekávat, že tento trend bude pokračovat i příští rok. Čeká nás totiž odstavení jaderných elektráren v Německu, vzrostly ceny emisních povolenek a také je tu stoupající trend elektromobility, který zvyšuje odběr elektřiny. To vše přispívá k nedostatku elektřiny, a tím pádem i růstu cen,“ prozradil ekonom.

Půjdou ceny opět dolů?

Žijeme v ekonomice, kde je každým rokem inflace ve výši dvou procent. To znamená, že ceny dolů nikdy nepůjdou. V průměru zkrátka spotřební produkty neustále zdražují.

Nyní je ale podle Křečka hlavní problém v tom, že se zdražuje příliš rychle. Ceny by ideálně měly stoupat tempem zhruba 2 % za rok, ale nyní je zvýšení cen více než dvojnásobné, tedy 4,1 %. Tempo navyšování cen by se mělo ustálit v polovině příštího roku.

„Jsou tu ale i výjimky. Některé položky mohou zkrátka někdy zlevnit a jindy naopak zdražit. To je typické u potravin. Je to dáno tím, že jsou jejich ceny závislé na tom, jaká je úroda,“ dodal Štěpán Křeček.

KAM DÁL: Babí léto je u konce: Meteorolog prozradil, kdy nás příjemné teploty nadobro opustí