Umění, které končí u soudu. Ztohoven provokují, šokují a kradou národní symboly. Co přijde dál?

Skupina Ztohoven má několik zkušeností se soudními spory. V tomto případě se jedná o červené trenýrky a prezidentskou standartu
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Umělecká skupina Ztohoven se v mediálním prostoru proslavila hned několikrát. Je tomu šest let, kdy na Pražském hradě místo prezidentské standarty začaly vlát červené trenýrky. Kritická intervence proti politice Miloše Zemana však není jediným kontroverzním dílkem, které skupina kolem umělce Romana Týce a krypto anarchistické subkultury vytvořila. 

Humor je bezesporu jedním z hlavních hledisek chápání světa a v České republice obzvlášť. Není se tak čemu divit, když už v názvu jedné z nejviditelnějších a nejvlivnějších uměleckých skupin je skryta zpráva dvou významů. 100 hoven ovšem není Ztohoven. Jedna z nejvlivnějších uměleckých skupin, která se nebojí reagovat na aktuální politická a společenská témata, před šesti lety učinila jeden z nejviditelnějších kousků za celou svou existenci. Jejich umění však nejsou jednom prezidentské trenýrky. 

Ze srdce otazník

Když se umělec Jiří David dohodl s prezidentem Václavem Havlem na instalaci velkého neonového srdce na Pražském hradě, asi ani náhodou netušili, že kritická debata kolem tohoto uměleckého díla bude nakonec přehlušena z nečekaných míst. Skupina Ztohoven totiž tehdy využila pozornost celé společnosti a médií, aby nelegálním způsobem zakryla neon tak, aby nad Prahou svítil velký otazník. 

Výstava v metru

V roce 2003 na sebe skupina upozornila znovu symbolem otazníku. Tehdy totiž po pražském metru obsadili 750 vitrín určených pro komerční využití. K otazníku byl připojen odkaz na webovou stránku, kde Ztohoven zvalo na vernisáž výstavy ve vestibulu dejvického metra. 

Znovu zde umělci využili komerční citylighty, které pro jejich umělecká díla sloužila jen jeden den, protože je zlikvidovali zaměstnanci metra. Vernisáž nakonec navštívila stovka účastníků. 

Atomový výbuch

Bezesporu nejkontroverznější umělecký útok provedla skupina Ztohoven v červnu roku 2007. Tehdy nenápadné meditativní vysílání pořadu Panorama na České televizi přinesl nečekaný záběr na atomový hřib. Fiktivní výbuch vylekal několik občanů v ČR. Ztohoven se podařilo nabourat do živého vysílání Krkonoš. Na základě této akce byla skupina také terčem trestního oznámení za šíření poplašné zprávy. 

Vystup ze hry

Členové Ztohoven si vytvořili fiktivní osobnosti, které korunovali falešnými občankami, falešnými sňatky, ale také jeden z nich měnil semafory do žertovnější podoby. Vytvořili v pražských Holešovicích prostor s názvem Paralelní polis, kde si kávu můžete zaplatit bitcoinem a EET rozhodně neočekávejte. 

Posledním připomenutím toho, že jsou Ztohoven stále aktivní, jsme si mohli připomenout letos 22. května, kdy se řepkové pole změnilo na klasických herních symbol Pac-mana, který ten den slavil 41. výročí existence. Tato ikona počítačového prostoru měla být znovu vykřičníkem v poli Agrofertu, aby upozornila na střet zájmů premiéra země, ale zároveň upozornila na bezútěšnou podobu české krajiny, kde vládne průmyslová řepka na úkor tolik vytoužené a přirozené biodiverzity. 

KAM DÁL: Jsou Češi kulturní barbaři? "Nový" Vítězný oblouk je nebere, asi by na něm potřebovali Bohdalku nebo Krampola