Když se americký desetibojař stal ženou. Dokumentární série na Netflixu odhaluje šokující příběhy

Caitlyn Jenner byla původně Bruce Jenner, který zvítězil v desetiboji na olympiádě v Montrealu 1976
 

Sport je fenomén po celém světě a internetová televize Netflix přišla s projektem, který není jen o vítězství a porážkách. Pět dílů dokumentů s názvem Untold prezentuje v atraktivní formě neuvěřitelné příběhy, které daleko přesahují hranice klasického dokumentárního filmu. Proč je nutné Untold vidět a na jaké osudy se můžete těšit? 

O tom, že tzv. quality tv posouvá úroveň seriálové a dokumentární zábavy, víme už několik let. Popularita Netflixu, HBO GO, Amazon tv a Apple TV je běžnou součástí tisíců domácností, které zde hledají alternativu k zastydlé klasické televizní produkci. Neskutečný výběr filmů a seriálů doplňuje hlavně televize Netflix dlouhou řadou zajímavých dokumentárních filmů a sérií. Jedna z nejvýraznějších poslední doby nese název UNTOLD (Neslýchané). V pěti hodinových dílech vás autoři provedou příběhy, které mají potenciál oslovit i ty, kteří sportu dvakrát neholdují. 

Z Bruce je Caitlyn

Pravděpodobně nejvýraznější díl je ten úplně první. Věnuje se příběhu amerického desetibojaře Bruce Jennera, který prošel změnou pohlaví a dnes je z něj Caitlyn Jenner. Muž, který ve svém těle celou svou kariéru skrýval tajemství, protože se vždy cítil jako žena, odhaluje neuvěřitelný epos, který stojí na jeho sportovním výkonu, který ho dovedl až ke zlatu a olympijskému rekordu v desetiboji z roku 1976. 

Caitlyn o sobě v mužské podobě hovoří jako o jiném člověku, ale velmi otevřeně popisuje své pocity, které v té době cítila a jakou oběť musela učinit k tomu, aby se z ní stala nejlepší atletka světa. Tento na první pohled provokativní díl ovšem v sérii Untold nevyčnívá. Směle ho doplňují další čtyři zajímavé příběhy, které ukazují sport z trochu jiného pohledu, než jsme zvyklí vnímat ze sportovních časopisů a zpravodajství. 

Šílenství v NBA

Pro milovníky americké NBA je zde velmi podrobná rekonstrukce skandálního utkání Indiana Pacers a Detroit Pistons. Zápas totiž skončil šokující rvačkou mezi hráči hostujícího týmu a fanoušky. V té době na místě nebyl dostatečný počet policistů, kteří by masakru zabránili, a v podstatě každý aktivní účastník bitky byl ze strany hráčů tvrdě potrestán a do konce kariéry poznamenán. 

Asi nejbrutálnější díl se věnuje nejslavnější ženské boxerce Christy Martin. Ta byla nepřekonatelnou šampionkou a před zápasem tehdejší hvězdy Mika Tysona se jí podařilo udělat z ženského boxu respektovanou disciplínu. Sama Christy ovšem na veřejnosti popírala svou sexuální orientaci a prožila významnou část života v manželství se svým trenérem, který se ji pokusil zabít. Příběh vypráví svědkové, přátelé a hvězdy boxu společně s hlavní hrdinkou, ale také trenérem a bývalým manželem, který aktuálně sedí ve vězení za pokus o vraždu. 

Hokej pro mafiány

Asi nejhumornější ze všech dosud zveřejněných dílů projektu Untold je ten, který nese podtitul Crime and Penalties. Příběh mafiánského syna, kterému tatínek koupil hokejové mužstvo v nižší lize, aby zde pral peníze a zároveň splnil synovi jeho sen, je ukázkou neuvěřitelného a místy velmi komického vhledu do sportovního zákulisí. 

Všechny díly Untold mají tu moc vás do tématu vtáhnout a ani vás nenapadne rozkoukaný díl přerušit. Dokonalý střih, skvěle vybudované drama a atraktivní restaurované dobové záběry vytváří komplexní dílo, které by v pozornosti i českých diváků nemělo zapadnout.

KAM DÁL: Čech, který inspiroval i Spielberga. Režisér Karel Zeman budoval světový úspěch bez kompromisů