Střihy a praktické tipy: Jak ušít sukni?

Při šití sukně je třeba vybrat správný materiál
  |  Komerční sdělení

Sukně jsou velice elegantním a ženským kouskem v dámském šatníku. Ušít si svou vlastní sukni vůbec nemusí být složité. Vytvoříte si tak jedinečný originální kousek a zaujmete při jakékoli události. Cenově dostupné střihy včetně podrobného návodu najdete na internetu. A šití zvládnou i úplní začátečníci.

Střihy na sukně

Skvělou pomůckou pro ušití vlastního oblečení jsou střihy na sukně. Ty můžete během chvilky najít online, přičemž na webu je hned několik možností, z nichž lze vybírat. Některé ze střihů jsou navíc dostupné zcela zdarma, takže si je ihned stáhnete a začnete šít.

  • Elektronické střihy zdarma jsou skvělé pro ty, kteří si šití chtějí teprve vyzkoušet. Není ale problém objednat si i daný tištěný střih. V tom případě platíte jen za tisk a dopravu.
  • Vybírat můžete z široké škály velikostí.
  • V nabídce najdete rozmanité střihy od jednoduché, přes skládanou, s volány, až po asymetrickou.

Návod na šití

Kromě samotného střihu se vám, zejména pokud se šitím začínáte, bude hodit podrobný návod. Ten najdete u každého konkrétního střihu a krok za krokem vás provede celým procesem šití. Návod obsahuje všechny dílčí kroky. Pokud se rozhodnete pro jakoukoli úpravu střihu, postačí daný krok při šití vynechat.

Příkladem může být sukně s pasem všitým do široké gumy, kdy je guma viditelná a stává se zajímavým prvkem. Sukni však můžete ukončit také tunýlkem v pase s provlečenou úzkou pruženkou. Taková varianta je elegantní a nenápadná. V návodu ke střihu se tedy budete řídit jen kroky pro daný způsob ukončení sukně.

Výběr látky

Při šití sukně je třeba vybrat správný materiál. Na Prošikulky.cz si prohlédnete jednotlivé druhy látek, seznámíte se s nimi a podle jejich vlastností se pro jednu z nich rozhodnete. Případně si ušijete i více kousků z různých druhů látek. Tou pravou přece nemusí být jen jedna.

Volba materiálu se často přizpůsobuje konkrétnímu střihu. Obecně jsou vhodné pružné materiály, třeba bavlněný úplet s příměsí elastanu, ale také slabší nebo středně silné tkaniny, jako je bavlněné plátno, popelín či gázovina. Dle konkrétního střihu můžete sáhnout i po slabších až středně silných pleteninách. Výběr barvy a motivu už pak záleží pouze na vás. Neváhejte vytvořit jedinečný kousek, který bude radost nosit.

Prát, nebo neprat?

Jestliže ještě nemáte mnoho krejčovských zkušeností, pak vás možná trápí otázka, zda látku před šitím prát, nebo neprat. Každá švadlenka má na toto svůj vlastní názor a i vy si jej vytvoříte. Některé látky by se však před šitím skutečně prát měly, a to ze dvou důvodů:

  • Látka musí být čistá a vysrážená
  • Látka nesmí mít před stříháním žádné záhyby a sklady

Textilie z výroby většinou nebývají čisté. Pro lepší práci s nimi je proto vhodné je po vyprání i vyžehlit či případně vložit do sušičky.

Střihů a návodů jak na šití je celá řada. Díky nim si můžete vytvořit originální šatník i v případě, že nemáte bohaté zkušenosti.

Klíčová slova: