Krvavý hit střídá americká smetánka. Hra o oliheň skončila, ale boj rozmazlených miliardářů o moc pokračuje

Hra o oliheň baví lidi po celém světě. Kde je schován její úspěch?
 

Korejský seriál Hra o oliheň zažil neskutečný globální úspěch. Miliony lidí po celém světě propadly fenoménu, který diváky zaujal specifickou estetikou, reflexí kapitalismu a brutální pointou, kde se násilím a krví rozhodně nešetřilo. Proč je ovšem korejské zjevení hlubší, než se zdá, a na co koukat, když už máte celou sérii za sebou?

/RECENZE/ Globalizovaný svět internetu zažil v minulých týdnech událost, která nemá v posledních letech obdoby. Celosvětová obliba seriálu Hra o oliheň zaútočila na zájem diváků všech věkových kategorií a některým zemím způsobila i přetížení internetové sítě. Děti si dnes “ubližují” po vzoru her, které scenáristi dotáhli do smrtící absurdity. Co stálo za tak masivním úspěchem ze začátku přehlíženého seriálu? 

Paradox a reflexe doby

Hra o oliheň po prvních dnech od premiéry na internetové platformě Netflix nezažila velký úspěch u recenzentů. Chladné a nikterak zaujaté komentáře zasvěcených nepředpovídaly to, co ovšem během několika následujících dnů rozpoutalo doslova celosvětové šílenství. Hra o oliheň se stala populární, protože si ji sami uživatelé Netflixu našli. 

Žádné titulky prestižních serverů vás na to nepřipravovaly. Unikátní seriál, jenž v sobě skloubí hned několik faktorů úspěchu, navíc není jen povrchní přehlídkou brutality, ale také výbornou filmařinou s pokusem o aktuální myšlenku, která tíží nemalý počet lidí na světě. Ke kapitalismu totiž patří automaticky i chudoba, což je hlavní potíž všech dlužníků, kteří se účastní nehumánního honu za přežitím. 

Kulisy koncentračního tábora s designovým přesahem a dětskými hrami, které končí v potocích krve, tomuto příběhu dávají pomyslnou korunu. Seriál tak má co nabídnout jak mladým dětem, očekávajícím barevnou a zlomyslnou zábavu s šokem navrch, ale také přemýšlejícímu divákovi, který za festivalem hrůzy čeká hlubokou myšlenku. Hra o oliheň překvapila a zpětně ještě pořád překvapuje a vzhledem k otevřenému konci poslední epizody lze očekávat, že přijde další série. 

Boj o moc

Pokud tedy hledáte plnohodnotnou záplatu za dokoukaný korejský seriál, lze vám doporučit něco z trošku jiného soudku, ale s neméně kvalitní úrovní. Seriál Boj o moc otevřel již třetí sérii na HBOGO a postupně divákům dávkuje další kolo v příběhu miliardářského impéria jedné dysfunkční americké rodiny. 

Logan Roy, otec dětí, kteří hladově čekají na jeho “trůn”, ale zároveň toužebně očekávají pohlazení. Seriál Boj o moc je skvělým nahlédnutím do mentality a uvažování úzké prestižní a liberály nenáviděné rodiny mediálního magnáta. Skvěle napsané dialogy ukazují křehké vztahy psychicky labilních jedinců a nenásilná, ale o to více výstižná satira se trefuje každým dílem do černého. 

Skvělý výběr herců, vypointované drama a úvodní znělka, jež vám bude hrát ještě dlouho v uších, je ideálním partnerem na večerní relax u seriálu, od kterého očekáváte víc než jen jen výplň času před usnutím.  

KAM DÁL: Když se americký desetibojař stal ženou. Dokumentární série na Netflixu odhaluje šokující příběhy