Rakovina: Běžná složka potravin, která zvyšuje riziko vzniku této nemoci

Kyselina obsažená v palmovém oleji způsobuje metastázi rakoviny a ztěžuje tak její léčbu
 

Existuje jeden typ tuku, který je obsažen v obrovském množství produktů, ale může mít zničující vliv na naše zdraví. Tento olej obsahuje zhruba 50 % produktů v běžném supermarketu. Nejedná se ale jen o jídlo, vyskytuje se i v kosmetice a čisticích přípravcích. Na jakou složku potravin byste si měli dávat pozor?

Jedna studie poukázala na fakt, že kyselina palmitová zvyšuje riziko rozšíření rakoviny. Ve výzkumu byla laboratorním myším podávána potrava s obsahem palmového oleje a poté se u hlodavců rozšířila rakovina úst a kůže.

Tento výzkum tedy naznačuje, že by palmový olej mohl být jednou z hlavních příčin nárůstu počtu lidí, u kterých tato nemoc propukla.

Další ze studií, která byla zveřejněna v odborném časopice Nature, také poukázala na to, že tento typ tuku může zvyšovat riziko zvýšené tvorby rakovinných buněk.

Palmový olej totiž obsahuje kyselinu palmitovou, která má schopnost měnit genom rakoviny. Tato schopnost poté výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že se nemoc bude šířit.

Vědci po těchto zjištěních začali neúnavně pracovat na vývinu určité terapie, která by tento proces dokázala zastavit.

Metastáze

Proces, který může vyvolat kyselina palmitová, tedy metastáze neboli šíření rakoviny, patří totiž mezi ty nejčastější příčiny úmrtí pacientů, u kterých rakovina propukla. Naprostá většina lidí, kteří trpí rakovinou a nemoc v jejich těle metastázuje, totiž sice může být léčena, ale ne vyléčena.

Mastné kyseliny, které získáváme z potravy, jsou stavebními kameny tuku v těle. Náš jídelníček může mít tedy na rakovinu velký dopad. Metastáze rakoviny totiž vznikají kvůli určitým mastným kyselinám obsaženým v naší stravě. V tomto případě tedy mohou mít na naše zdraví naprosto zničující vliv.

Metastáze způsobují odhadem zhruba 90 % úmrtí u lidí trpících touto zákeřnou nemocí.

Palmový olej můžeme najít ve velkém množství průmyslově zpracovaných potravin. Patří mezi ně mimo jiné:

  • dorty
  • čokoláda
  • sušenky
  • margarín
  • oleje na smažení

To ale není vše, tento olej se totiž nenachází jen v jídle, ale i v kosmetických produktech a dalších, jako jsou např.:

  • mýdlo
  • šampon
  • čisticí produkty
  • biopalivo

Palmový olej obsahuje zhruba 50 % produktů v běžných supermarketech.

Aplikaci, která rozezná, jestli konkrétní potraviny obsahují palmový olej, či nikoliv, najdete zde.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Suchá kůže může být příznakem mnohem vážnějších zdravotních problémů.