Běžný nápoj, který zvyšuje riziko demence. Výsledky vědců jsou alarmující

Uškodit vám mohou dokonce i jen dva slazené nápoje denně
 

Demence je zákeřný zdravotní stav, který pacientům bere jejich nezávislost. Zhoršuje paměť a kognitivní funkce. Existuje mnoho faktorů, které mohou přispívat ke vzniku této nemoci, jedním z nich může být také to, co jíme. Jakému typu potravin se raději vyhnout?

Demence je výsledkem špatného fungování mozkových neuronů. Ty spolu přestanou komunikovat, zruší se mezi nimi spojení a to následně způsobí i výpadky paměti.

Objevují se důkazy, že ke vzniku tohoto stavu velkou mírou přispívají určité potraviny. Některé nápoje dokonce mohou mnohonásobně zrychlit stárnutí mozku. Jedná se především o drinky s vysokým obsahem cukru, a to zejména tehdy, pokud jsou konzumovány více než dvakrát denně.

Je známo, že rafinovaný cukr přispívá ke vzniku obezity a také určitých srdečních chorob. Důvodem je skutečnost, že v těle zvyšuje zánětlivost a zvyšuje krevní tlak.

Cukr a jeho vliv na mozek

Některé studie poté dokonce potvrdily negativní vliv cukru na mozek, s ním spojenou paměť a vznik mozkových chorob.

Je ale potřeba nejen méně sladit nebo rafinovaný cukr nahradit přírodními sladidly, ale také si dávat pozor na přidané cukry v potravinách.

Skvělým příkladem přidaného cukru v průmyslově zpracovaných potravinách jsou různé druhy slazených nápojů. Tento typ nápoje může mít na náš mozek naprosto devastující účinky. Dokonce i časem způsobuje zmenšení prefrontální kůry mozku a zrychluje jeho stárnutí, což vede mimo jiné i k výpadkům paměti.

Dva nápoje denně

Potvrdila to studie z bostonské univerzity, která zkoumala 4 200 lidí, kterým výzkumníci pravidelně předkládali paměťové a kognitivní testy. Dále vědci také nashromáždili údaje o tom, kolik slazených nápojů denně vypijí.

Výsledky výzkumu poukazují na to, že pouhé dva slazené nápoje denně mohou zrychlit stárnutí mozku o 1,6 roku.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Pozor na ftaláty. Obsahují je hračky, obaly potravin i kosmetika. Mohou vám ubrat roky života