Medovníkové kuličky ohromí rodinu i návštěvu. Jsou snadné na přípravu a mají nečekanou výhodu pro hospodyni

Medovníkové kuličky jsou nesmírně praktické. V suché podobě mohou na svůj čas čekat hodně dlouho
 

V posledních letech se stal doslova stálicí našich svátečních stolů medovník. Jeho příprava ale není tak jednoduchá, aby si na něj troufl každý. Medovníkové kuličky ale zvládnou i ti méně zkušení. Navíc je možné si předem připravit “polotovar”, který se potom doslova kdykoliv během chvilky promění ve vynikající cukroví. 

Výborné a vlastně i velmi rychlé medovníkové kuličky můžeme začít připravovat kdykoliv, jakmile nám vyjde chvíle času. Tvoříme je totiž ve dvou fázích, kdy si v té první nejprve upečeme “korpus”, a až následně z něj budou vznikat drobná cukrátka, kterými oslníme všechny buď u slavnostního vánočního stolu, nebo i jen docela běžnou návštěvu kamarádů. 

Bez medu to nejde

Pusťme se tedy do přípravy základu, kterým je upečená placka doslova jakéhokoliv tvaru. Na přípravu těsta, které následně upečeme, budeme potřebovat půl kilogramu hladké mouky, 2 vajíčka, 2 čajové lžičky jedlé sody nebo prášek do pečiva, 60 gramů rozpuštěného másla, 200 gramů moučkového cukru a samozřejmě přidáme i med - bez něho bychom medovník jen těžko připravili. Použijeme ho tedy přibližně 4 hlubší polévkové lžíce. 

Vypracovat, netvarovat a upéct

Pokud máme všechno připraveno, nezbývá jiná možnost než uvedené suroviny smíchat a dobře propracovat. Pak z těsta vytvoříme přibližně půl centimetru vysokou placku, ale s jejím tvarem si vůbec nemusíme dělat jakékoliv starosti. Jak brzy uvidíme, stejně tak nezůstane dlouho. Takto upravené těsto dobře propečeme podle vlastních zkušeností přibližně při 180 stupních. Podle síly placky by mělo být hotovo asi za 20 minut. Následně necháme placku vychladnout. 

Na medovníkové kuličky potřebujeme:
500 g hladké mouky,
2 vajíčka,
2 čajové lžičky jedlé sody nebo prášek do pečiva,
60 g rozpuštěného másla,
200 g moučkového cukru
4 polévkové lžíce medu

1 plechovku kondenz. mléka
250 g másla

Zničit všechno, co jste upekli

Teď přichází na řadu další fáze přípravy medovníkových kuliček - a tou je doslova destrukce připravené placky. Jednoduše ji buď v ruce důkladně rozdrobíme nebo můžeme použít i robot, ale měli bychom dávat pozor, aby zase nevznikl medovníkový prach. Drobnější kousky jsou v tomto případě ve směsi žádoucí. Tímto končí první fáze, na kterou buď můžeme rovnou navázat, nebo si takto připravený a dokonale vyschlý polotovar uchováme například ve sklenici. 

Konečná fáze může přijít kdykoliv

Nyní nezbývá nic jiného než rozdrobený základ (kromě několika lžic, které dáme stranou) zpracovat do konzistence hustého těsta s jednou plechovkou karamelového kondenzovaného mléka a jedním předem povoleným máslem (250 gramů). Vznikne hmota, z níž už můžeme směle tvarovat buď kuličky, nebo ji vyválet na silný plát (mezi potravinářskou fólií) a z něj vykrájet třeba kostky, pokud bychom cukroví ve tvaru kuliček měli na stole už hodně. Hotová cukrátka nakonec obalíme v rozdrobeném základu, který jsme odebrali před přidáním mléka a másla. 

Budete vždy připraveni

Medovníkové kuličky jsou jednoduché a praktické na přípravu a hlavně vynikající. Navíc je možné připravit si základ předem a následně jen během krátké doby vyrobit čerstvá cukrátka. To jistě oceníme třeba i během roku v případě, že se nečekaně ohlásí návštěva. 

KAM DÁL: Tajemství vynikajících voňavých a okamžitě měkkých perníčků je v poměru surovin. Jak na ně?

Klíčová slova: