Pozor na svíčky, varuje lékař. Mohou způsobit vážné zdravotní problémy

Svíčky nikdy nesmíte nechat hořet příliš dlouho
 

Také si doma pálíte jednu vonnou svíčku za druhou, abyste si doma vytvořili tu správnou vánoční atmosféru? Můžete si tak zadělávat na velké zdravotní problémy. Určitý typ pálení svíček může způsobit nejen černý povlak v nosních dírkách, ale i poškození plic.

Žena na sociálních sítích sdílela znepokojivé video, na které obratem reagoval lékař, který si jejího problému všiml.

Černé nosní dírky

Uživatelka sociální sítě TikTok se probudila se začernalými nosními dírkami a vše zdokumentovala a sdílela. Nevěděla totiž, proč jsou její nosní dírky takto zabarvené, a žádala uživatele sociální sítě o radu, které se jí nakonec dostalo.

Na video odpověděl doktor, který ho náhodou na sociální síti zahlédl a přesně věděl, co tento problém způsobilo.

Nesmí hořet příliš dlouho

Ve své videoodpovědi zdůraznil, že je potřeba si dávat pozor na vánoční výzdobu, tedy zejména tu ve formě svíček. Vysvětloval, že rozhodně není dobrý nápad pálit svíčky až příliš dlouho, protože to může mít negativní dopad na naše zdraví.

Dívka ve videu dokonce vedle zapálené svíčky na několik hodin usnula. To je podle lékaře jedna z nejhorších věcí, které můžeme udělat.

Jednak její dlouhé hoření může způsobit černý povlak v našem dýchacím ústrojí, ale také u některých typů svíček riskujeme, že se probudíme uprostřed požáru.

Černý povlak viditelný na videu se prý ale neusazuje pouze v nosních dírkách, ale může se dokonce dostat i do plic, kde může napáchat mnohem větší škody, proto je tak nebezpečný.

 

@lifeofadoctor

Dangers of scented candles ##doctorsoftiktok ##candle ##learnontiktok ##edutok

♬ Death By Glamour - Toby Fox

 

 

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Rakovina krve: Symptomy mohou být klidně i únava a pocení.