Máte neustále studené nohy? Může to být příznak vážných nemocí

Studené nohy mohou být mimo jiné i příznakem cukrovky
 

Spolu s neustále se snižujícími teplotami začala mít řada z nás problém s tím, že nám je zima na nohy. To ale může být v tomto ročním období zcela normální. Problém nastává tehdy, pokud nosíte teplé oblečení a silné ponožky a vaše chodila jsou stále "jako kus ledu", může to znamenat, že máte vážné zdravotní problémy.

Pokud máte neustále studené nohy a ruce a nedaří se vám je zahřát, ať děláte, co děláte, může se jednat o jeden z příznaků následujících nemocí.

Hypotyreóza

Tento stav způsobuje špatná funkce štítné žlázy. Nastává tehdy, když tento orgán přestane produkovat dostatečné množství hormonů, které našemu tělu pomáhají přeměňovat konzumované potraviny na energii.

Jedním z příznaků tohoto nežádoucího zdravotního stavu jsou právě neustále studená chodidla. Hypotyreózou způsobený nedostatek potřebných hormonů v těle nám totiž může způsobit pocit chladu nejen na nohou, ale i v jiných částech těla.

Pokud na sobě pozorujete tyto příznaky, neprodleně kontaktujte svého praktického lékaře.

Raynaudova nemoc

Tento stav značí nepřiměřenou reakci těla na chlad.

Lidé trpící touto nemocí se snížením okolní teploty okamžitě pociťují, že mají velmi studené nohy a ruce. Tyto příznaky může doprovázet také to, že daný člověk v rukou a nohou ztrácí cit.

Symptomy této choroby mohou být vyvolané nejen chladem, ale dokonce i stresem.

Problémem je to, že se v důsledku chladu na nohou a rukou zužují tepny a to způsobuje, že jsou naše končetiny tak studené. Dokonce můžete i pocítit nepříjemné pálení, když se budete snažit ruce nebo nohy zahřát.

Cukrovka

Diabetes může u lidí, kteří touto nemocí trpí, způsobovat mnohé problémy s chodily. Studené končetiny, které zkrátka nelze zahřát, ať děláte, co děláte, jsou jedním z nich.

Příčinou může být jeden z následujících stavů, které tato nemoc způsobuje.

  • Periferní neuropatie

Tento stav může nastat i u lidí, kteří nejsou diagnostikováni s cukrovkou. Vyvolat ho totiž mohou také autoimunitní choroby, nadměrná konzumace alkoholu, nezdravý jídelníček, nedostatek vitamínů a také může být nežádoucím účinkem některých léků.

  • Onemocnění periferních tepen

Tento zdravotní stav je způsobený problémy s cévami, v důsledku kterých v našem těle neproudí krev tak, jak by měla.

Tento stav také není spojován pouze s diabetem, ale může ho způsobit celá řada dalších rizikových faktorů. Mezi tyto faktory patří mimo jiné vysoký krevní tlak, nadváha a vysoká hladina cholesterolu v krvi.

Stres

Tento pocit sice souvisí spíše s naším mentálním zdravím než s tím fyzickým, to ale neznamená, že naše tělo nedokáže ovlivnit.

Je tomu totiž právě naopak, stres může mít na náš zdravotní stav poměrně velký vliv a jedním z následků pociťování silného stresu je právě pocit studených končetin. Pokud víte, že studené nohy máte ze stresu, noste teplé ponožky, kde budete mít velkou pravděpodobnost, že nohy vám nebudou mrznout. Od stresu vám pomůže příjemná vonná svíčka nebo aroma difusér a pustit si relaxační hudbu. Stačí si vybrat jen vůni a muziku, se kterou se zcela uvolníte.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Rakovina žaludku: Proč je tak nebezpečná a jak ji spolehlivě poznat.