Ženami milovaný a ženy milující Josef Kemr: Chtěly ho všechny v okolí, ale jeho jediná manželka to měla hodně těžké

Josef Kemr nedokázal odolat ženám. Měl nespočet milenek a nemanželského syna
 

Jaký byl Josef Kemr? Spíš jako se světem srovnaný děda Komárek, jako trochu zmatený student Plha nebo byl snad ve skutečnosti podobný Bohoušovi z Chalupářů? Vlastně měl od každého trochu a navíc tu bylo ještě jeho neodolatelné kouzlo pro mnohé ženy, které se ocitly v jeho blízkosti. A herce jejich přízeň rozhodně nenechávala chladným. Kvůli své životní lásce a partnerce se dokonce vzdal dlouholetého přátelství s Rudolfem Hrušínským, které ukončila facka...

I když si často herce, jejich povahy a životy představujeme hlavně podle jejich rolí, stále jsou to lidé jako my všichni, se svými starostmi i radostmi, o kterých nemáme ani zdání. Zvlášť v době před sociálními sítěmi zůstávalo soukromí mnoha herců do značné míry tajemstvím. Tak například i Josef Kemr měl své přátele i lidi, s nimiž se potkávat nemusel. Jaký byl jeho vztah k ženám nebo k dalšímu vynikajícímu herci Rudolfu Hrušínskému? Jednoduše řečeno: lidsky složitý… 

Ikonické role geniálního herce

Zatímco většina herců může být spokojena, když se jim v životě podaří ztvárnit alespoň jedinou roli tak, aby se o ní dalo mluvit jako o ikonické, Josef Kemr by si mohl vybírat. Jedni milují jeho dědu Komárka z filmu Na samotě u lesa, který nemluví vždy tak, jak by si Daniela Kolářová coby maminka dvou malých dětí přála, další se zhlédli v jeho ztvárnění studenta Plhy, jehož rodiče - jak všichni víme - žijí v Kojčicích u Pelhřimova. Jiní diváci obdivují Vyhlídku už jen za to, že dokázal přežít Dovolenou s Andělem bez újmy na psychickém zdraví, a mnozí si také nenechají ujít každoročně opakované Chalupáře, kde právě Josef Kemr jako Bohouš spolu s Jiřím Sovákem ztvárnili hlavní role. To všechno je ale jenom skutečná špička bájného ledovce… Vždyť postav, které Josef Kemr jen před kamerou za svůj život svým svérázným způsobem přivedl k životu, bylo víc než sto padesát. 

Od kočovného divadla do Národního

Budoucí vynikající herec zdědil svoje umělecké nadání po otci, který se sice živil jako švec, ale rozhodně mu nechyběl hudební sluch a schopnost rozeznít struny. Jeho syn Josef ale spíš než k samotné hudbě tíhl k divadlu, a tak se již jako dítě objevil na jevišti Vinohradského divadla a jakmile ve válečném roce 1942 dokončil obchodní školu, vydal se za svým kamarádem Rudolfem Hrušínským k divadelní kočovné společnosti A. Budínské - Červíčkové. Jeho další divadelní cesta vedla přes divadlo na Kladně, Akropolis, Divadlo S. K. Neumanna a Městská divadla pražská až do Zlaté kapličky na břehu Vltavy, kde měl svoje stálé místo v šatně i na jevišti od roku 1965 plných třicet let. Zároveň se ale také objevoval před kamerou, a tak máme dodnes možnost připomínat si, jak velký Pan herec Josef Kemr vlastně byl. Jeho genialita přitom vycházela z obyčejnosti, kterou dokázal podat dokonalým způsobem. Jeho postavy byly pokaždé uvěřitelné, místy dojemné, jindy vtipné, ale nikdy nepatřičné. A proto jej také máme dodnes rádi. Co ale měl rád a jaký byl mimo role sám Josef Kemr? 

Ženy byly jeho osudem

Rozhodně to byl člověk veselý, snad až podivínský, a rozhodně byl muž, který miloval ženy - a ony milovaly jeho, ačkoliv se jistě mezi herci našli i větší krasavci. Josef Kemr měl ale charisma, kterému bylo podle svědků jen těžké odolat. Jenomže herec byl zároveň velmi silně věřící člověk. Co zvítězilo? Jeho manželka jistě neměla velkou radost, ale ačkoliv by mu měla víra zavelet k věrnosti, svody všude kolem byly zkrátka silnější. A tak se počet jeho milenek neustále rozrůstal a v jednom případě se jeho románek dokonce neobešel bez následků. Nemanželský syn jednoho z našich nejlepších herců se pravdu o svém otci ale dozvěděl až před smrtí matky.

Po smrti ženy sám nezůstal

Manželka Josefa Kemra Eva Foustková zemřela v šestašedesáti letech, herec ale sám rozhodně nezůstal. Žil se svojí přítelkyní Marikou Skopalovou, kterou si sice nikdy už za ženu nevzal, ale přesto kvůli ní skončilo jeho velké a dlouhé přátelství s Rudolfem Hrušínským. Ten si totiž jednoho dne dovolil v přátelském gestu dotknout Kemrovy lásky na místech, kde se to jejímu partnerovi rozhodně nelíbilo. Odveta následovala okamžitě - Rudolf Hrušínský dostal facku, kterou jistě nečekal, a tím bylo jejich přátelství u konce.

Josef Kemr tuhle epizodu nikdy nepřekousl a ani následné pokusy Rudolfa Hrušínského o usmíření se nesetkaly s úspěchem. Marika Skopalová dokonce po smrti spočinula v hrobě vedle svého partnera Josefa Kemra, ačkoliv se nikdy nestala jeho manželkou. Ta jediná skutečná žena, která vedle vynikajícího herce stanula před oltářem, tedy Eva Foustková, přitom leží na docela jiném hřbitově. 

Zdroj: csfd, wikipedie

KAM DÁL: Železná opona byla na obyvatele Československa krátká. Přelstili ji mnoha zajímavými způsoby.

Klíčová slova: