Jste neustále unavení a nemáte energii? Může to být příznak chronické choroby

Neustálý pocit vyčerpání může být symbolem chronického únavového syndromu (CFS) neboli myalgické encefalomyelitidy
 

Pokud pociťujete únavu i poté, co jste si dopřáli kvalitní spánek, je možné, že je toto vyčerpání symbolem CFS. Tuto chronickou chorobu je velmi těžké diagnostikovat, ale může váš život ovlivňovat až do té míry, že vás vyřadí z běžných aktivit. Je tedy potřeba znát její příznaky a mít se na pozoru.

Chronický únavový syndrom (CFS) neboli myalgická encefalomyelitida je onemocnění, které se projevuje neustálým pocitem únavy, který nemizí ani s odpočinkem.

Příčiny vzniku tohoto onemocnění ještě nejsou zcela známé. K jeho vzniku nejspíše přispívá celá řada rizikových faktorů, mezi které mimo jiné patří stres, ale i virové infekce.

CFS je velmi obtížné diagnostikovat. Na tuto chorobu totiž neexistují žádné testy, lékař proto k diagnostice chronického únavového syndromu musí přistupovat tak, že vyloučí všechny ostatní možné příčiny neustálého vyčerpání.

Co způsobuje CFS?

Není vyloučena ani genetická dědičnost této nemoci. Mezi nejčastější příčiny tohoto syndromu ale patří slabý imunitní systém, viry, psychický stres a hormonální nerovnováha.

Mezi virové infekce, které mohou vyvolat CFS, patří virus zarděnek, Ross River virus, virus Epstein-Barrové a lidský herpevirus 6, není ale ani vyloučeno, že tento syndrom mohou vyvolávat také bakteriální infekce.

Riziková skupina

Chronický únavový syndrom může vzniknout u kohokoliv, nejčastěji se ale vyskytuje u žen mezi 40. a 50. rokem života. Ženy mají několikanásobně větší šanci, že se u nich tento syndrom projeví, než muži.

Do rizikové skupiny patří zejména lidé s genetickou predispozicí k této nemoci, alergici a lidé, kteří jsou často ve stresu.

Jak se CFS projevuje

Symptomy chronického únavového syndromu se liší člověk od člověka. Záleží nejen na jeho zdravotním stavu, ale také na míře, ve které se tento syndrom u daného člověka projevuje.

To, že jde o CFS a ne jen o běžnou únavu, můžete poznat tak, že ani poté, co spíte kvalitně a dostatečný počet hodin, tento pocit vyčerpání nemizí a je natolik silný, že vás vyřazuje z běžných činností. Může se projevovat také ztrátou soustředění, problémy s usínáním a ztrátou paměti.

Způsoby léčby

V současné době zatím neexistuje pro pacienty trpící CFS specifická léčba, lze léčit pouze její jednotlivé příznaky. Způsob léčby tedy záleží pouze na symptomech, které se u daného člověka vyskytují.

Pokud na sobě pozorujete některé z těchto příznaků, doporučujeme kontaktovat vašeho praktického lékaře.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Jak žít déle: Toto je podle vědců zřejmě nejúčinnější způsob, jak si přidat roky života.