Hádky o penězích ničí manželství. Známe recept, jak se jim vyhnout

Snažte se v diskuzích o financích nepřehánět a podívat se na situaci očima vašeho partnera
 

Jedním z nejčastějších témat partnerských rozepří jsou finance. Jeden z partnerů si pro sebe koupí něco hezkého, druhý zamumlá něco pod vousy a hádka je na světě. Pokud jsou vám tyto problémy povědomé, nezoufejte. Existuje spousta jednoduchých způsobů, jak tyto situace zvládnout.

Hádky o financích mohou naše vztahy a manželství negativně ovlivnit jen v případě, pokud nevíme, jak se s tímto problémem vyrovnat. Pomoci vám s tím mohou tyto kroky.

Uvědomte si, že jste rozdílní

Každý z nás je jiný, máme jiné preference a jiné věci a aktivity, které nám dělají radost. Pro někoho tedy může být koupě něčeho, co vám přijde naprosto zbytečné, velmi důležitá.

Nejdůležitější schopností, která vám zajistí, že se vaše společná diskuze o financích nezvrtne v hádku, je vašeho partnera opravdu poslouchat. Nenastavujte mu ucho jen proto, abyste mu mohli odporovat, ale snažte se porozumět dané situaci jeho očima.

Rande za babku

Pokud váš partner nebo partnerka chce udržovat váš vztah naživo pomocí toho, že budete chodit každý týden na romantické rande, může vás to stát pořádný balík peněz. To někdy může být problém, zejména v tom případě, kdy vám poté dané finance chybí jinde.

Řešením ale určitě není již nechodit na rande nebo smést ze stolu jakéholiv snahy vašeho partnera o oživení vašeho vztahu. Pokud chcete, aby váš vztah vydržel, raději toto řešení ani nenavrhujte.

Utrácet tímto způsobem obrovské množství peněz ale není nutné. Vysvětlete své drahé polovičce, že byste zkrátka rádi trávili čas takovým způsobem, který nebude tak finančně náročný.

Vyhněte se přehánění

V jakékoliv diskuzi je rozhodně dobrý nápad vyhnout se zveličování.

Nikdy neříkejte, že váš partner nebo partnerka něco dělá "pořád", a nebo naopak "nikdy", ve špatném slova smyslu. Stejně tak, jako je přehnané vaše tvrzení, bude totiž nejspíše i reakce vašeho partnera.

Dívejte se stejným směrem

Pokud nechcete, abyste momentálně příliš utráceli, podělte se se svým partnerem o to, jaký k tomu máte důvod.

Šetříte na nádhernou rodinnou dovolenou? Detailně s vaší druhou polovičkou proberte, kolik celý výlet bude stát a že si nyní chcete utáhnout opasky, abyste si mohli v létě užít moře.

V momentě, kdy budete mít tu stejnou finanční vizi a oba budete vědět, proč děláte to, co děláte, dohodnete se na finálním řešení mnohem snadněji.

Kompromis

Váš partner si chce ze společného rozpočtu koupit věc, která je dle vašeho názoru naprosto zbytečná a ještě příliš drahá? Zkuste se spolu domluvit na kompromisu.

Můžete např. navrhnout, jestli by vaše drahá polovička nemohla danou věc někde koupit levněji.

Zdroj: Ramseysolutions

KAM DÁL: Desetiletá dívka si svým jednoduchým byznysem vydělala desítky milionů.