Filmy, bez kterých si neumíme představit Vánoce: Souhlasíte s výběrem těch nejlepších, nebo byste volili jinak?

Jiří Kodet v jedné ze svých nejslavnějších rolí
 

Vánoce jsou časem klidu, spěchu, nakupování, jídla, ale také filmové zábavy. Bez některých legendárních snímků si Vánoce snad ani neumíme představit. Byť se televize předhánějí v nabídce nových pohádek, většinou se pravidelně vracíme k těm, které velmi dobře známe. Jaké jsou ty nejtypičtější vánoční filmy? 

Když producenti a filmoví tvůrci natočí vánoční hit, mají pravděpodobně do konce života vystaráno. Jejich dílo se stane legendární a každý rok se v televizi opakuje a lidé se k němu se zalíbením, potěšením a nostalgií vrací. Které filmy zapadají do kategorie legendárních? 

Tři oříšky pro Popelku

„Kdepak ty ptáčku hnízdo máš?” Stačí několik slov z úvodní písně Karla Gotta a všem je jasno. Film Tři oříšky pro Popelku v hlavní roli s Libuší Šafránkovou patří do zlatého fondu kinematografie. Režiséru Václavu Vorlíčkovi se podařilo ztvárnit dokonalou a kouzelnou vánoční atmosféru tradiční pohádky o Popelce, a není se tedy čemu divit, že se tento jeho snímek stal slavným po celém světě. 

Byť má za sebou Václav Vorlíček bohatou kariéru lemovanou jedním úspěšných filmem za druhým, Tři oříšky pro Popelku patří zaručeně k nepřekonatelnému hitu. I letos si miliony diváků u televizních obrazovek nenechají ujít pohled na krásnou Libuši Šafránkovou a jejího prince Pavla Trávníčka. 

Pelíšky

Když se režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský pustili do natáčení filmu, který se vrátil do pražských Dejvic před osudnou okupací v roce 1968, asi netušili, jaká legenda jim roste pod rukama. Herecké koncerty osobností, jako jsou Miroslav Donutil, Bolek Polívka, Stella Zázvorková, Jiří Kodet, Simona Stašová, Emília Vašáryová, Eva Holubová a mnoho dalších, fungovaly společně na jedničku. Výsledná chemie je vidět v každé scéně, která přetéká humorem a nesmrtelným hláškami. 

Paradoxem celého filmu je, že původní záměr Hřebejka s Jarchovským bylo navázat na Šakalí léta, kde bychom viděli stejné postavy v muzikálovém rytmu o deset let později. Tento nápad mu naštěstí rozmluvil legendární režisér Jiří Krejčík. Pelíšky jsou tak nostalgickým pohledem na končící nádech svobody šedesátých let z perspektivy upřímných a věrohodných postav a drobných příběhů. 

Láska nebeská

Legendární vánoční filmy pochopitelně vznikají i v zahraničí. Jedním z těch, který zaparkoval v televizním programu a získal si pravidelné místo a hlavně oblibu diváků, je britská Láska nebeská. Režisér a scenárista Richard Curtis spojil pod jednu střechu velkou dávku humoru, romantiky a několik okouzlujících postav včetně britského premiéra. Všechny vypravěčské linie se svým způsobem ve vánočním Londýně prolínají a potkávají, a tím vzniká film, který můžete sledovat opravdu každý rok. 

Zdroj: Čsfd.cz, Česká televize

KAM DÁL: Nejhorší vánoční filmy všech dob. Svalnatý Santa a hvězda v nechutném kostýmu.

Klíčová slova: