Papež František žil v chudobě a ve slumu. Na oběd chodí do jídelny a myje nohy vězňům

Papež František je ve své funkci od roku 2013. Letos slaví 85. narozeniny
 

Když ze zdravotních důvodů odstoupil papež Benedikt XVI., jen málokdo mohl tušit, že nenápadný muž s širokým úsměvem bude poutat tolik pozornosti. Papež František je pro církev opravdová spása, i když někdy umí lidi pěkně naštvat. Jen málokdo ovšem pro image církve pracuje tak dobře jako on. 

Církev je z podstaty jedno z nejkonzervativnějších společenství na naší planetě. Miliony věřících po celém světě vzhlíží k bohu a papež je obrazně řečeno jeho tiskový mluvčí. Františkovi předchůdci plnili svoji funkci pokorně, klidně a důstojně, někdy až zpátečnicky.

Jan Pavel II. se stal symbolem světce, který přispěl k pádu komunistického režimu, a byl věřícími milován. Papež Benedikt XVI. zase pro církev znamenal pár kroků zpět, protože nezachytil tempo moderní doby. Byl veřejně proti potratům, antikoncepci, kondomům a homosexualitě. Dokonce jako první papež na veřejnosti vyslovil slovo kondom.

Papež František se tak stal opravdovým překvapením. Usměvavý muž, který se nebojí používat humor na hraně, je schopný oslovit lidi jiného vyznání. Často se díky tomu stává objektem zábavy na sociálních sítích. Jeho životní příběh je ovšem zajímavý sám o sobě. 

Měnit se nebudu

„Neztratil jsem pokoj tváří v tvář té vskutku překvapivé události, kterou vnímám jako boží dar. Snažím se zachovat si stejný způsob života a jednání, jaký jsem vedl v Buenos Aires. Kdybych se v mém věku měnil, byl bych směšný," sdělil papež František po svém zvolení do funkce v roce 2013.

Nebyla to prázdná slova a nový papež hned od prvního dne jasně naznačil, jakou cestou se pokusí inspirovat společnost z tak významné pozice. Mezi jeho hlavní poselství patří skromnost, která mu byla v minulosti několikrát morální oporou pro pochopení lidem, kteří potřebují naslouchat a hledají naději. V Argentině žil několik dní ve slumu, sám pocházel z chudých poměrů a nikdy se nad lidi nepovyšoval. Miluje fotbal a hlavně po nástupu na papežský post neztratil nic z toho, co léta prokazoval. 

Byť by mohl někdo protestovat, že jde o promyšlený kalkul, který má pomoci lepší pověsti církve, v jeho případě je toto podezření liché. Pravidelně každé ráno vede veřejnou mši, na oběd chodí do jídelny s ostatními a ve vztahu k "obyčejným" lidem si nestaví kolem sebe hradby, ale naopak je velmi kontaktní. 

Stručný životopis

Po maturitě vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio pracoval jako dělník. Ve 21 letech vážně onemocněl infekcí a málem zemřel a po zotavení se rozhodl věnovat kněžství. Později vyučoval psychologii a literaturu a od roku 1969 byl vysvěcen na kněze. 

Pro své silné sociální zanícení a pomoci chudým bývá označován neprávem za marxistu. Když v Argentině zavládla krutá diktatura, v letech 1976 až 1983 zmizelo beze stopy 30 tisíc nepohodlných lidí. Tehdy Jorge Mario Bergoglio pomáhal mnoha pronásledovaným do exilu. 

Nový papež

Ve své papežské funkci společnost několikrát okouzlil gesty, kterých se jeho předchůdci rozhodně neodvážili. Jedná se např. o polibky lidí nakažených nemocí HIV a jejich následné umývání nohou. I názorově je mnohem otevřejnější současnému světu a není reprezentantem konzervativní politiky, čímž se stává jeho autorita populární a oslovuje tak mnoho nevěřících. Ve svých 85 letech tak církev našla revoluční postavu, která zatím svou roli plní mnohem lépe než jeho předchůdci. 

Zdroj: vira.cz, papez-frantisek.cz

KAM DÁL: Vizionář, který předpověděl mobilní telefony. Arthur C. Clarke viděl v budoucnosti mnohem víc

Klíčová slova: