Záhadný objekt v centru galaxie vysílá rádiové signály. Nic takového jsme ještě neviděli, vzkazují astronomové

Vědci objevili tajemný vesmírný objekt, jehož chování se mění a má velmi vysokou polarizaci, což je něco naprosto nevídaného
 

Tajemné rádiové vlny pocházející ze zdroje, který se sám zapíná a vypíná, šokují astronomy. Na výzkumu spolupracovalo hned několik zemí, ale nikdo není schopný zjistit, o co přesně jde. Vědci se domnívají, že se jedná o zcela nový mimozemský úkaz.

Tento podivný objekt od loňského roku sledují vědci z univerzit z australského Sydney a amerického Wiskonsinu, kteří výsledky svých výzkumů publikovali v odborném časopise The Astrophysical Journal.

Nový typ vesmírné entity

Z intenzivního výzkumu, který přiměl vědce úkaz sledovat teleskopem z různých koutů světa, ale nevyplynuly jasné informace o tom, o jaký zdroj rádiového signálu se přesně jedná.

„Na začátku roku 2020 jsme zachytili neobvyklý typ rádiových vln, které k nám přicházely z centra galaxie,“ uvedli vedoucí studie.

„Tento sigál se neustále vypínal a zapínal a během určitého časového úseku se stokrát zesílil a poté zase stokrát zeslabil,“ okomentovali povahu rádiových vln.

Výzkumníci dále podotkli, že neznámá povaha zdroje a rádiového signálu může znamenat jen to, že je tento objekt „novým typem vesmírné entity“.

Podle astronomů jsou objekty ve vesmíru většinou z hlediska lidských časových měřítek stabilní. To znamená, že když jsou mimo naši planetu spatřeny objekty, které se mění, nazývané proměnné, stanou se středem jejich zájmu.

Zkoumaný rádiový signál má „velmi vysokou polarizaci“, což je něco mimořádně vzácného. Vysoká polarizace znamená, že signál kolísá jen v jednom směru, ale ten v půběhu času rotuje.

Tajemná povaha zdroje

Objekt bylo potřeba sledovat pomocí teleskopu z různých částí světa, do výzkumu se tedy zapojilo hned několik zemí. Mimo jiné také Kanada, Jižní Afrika, Španělsko a Francie. Z těchto všech a mnohých dalších částí světa byl tento zdroj pozorován.

Byl pojmenován ASKAP J173608.2-321635, podle souřadnic, na kterých se vědcům podařilo ho lokalizovat.

Podle výzkumníků se nejedná o pulzar (zbytek explodující hvězdy), ani červeného trpaslíka. Oba tyto oblekty sice mají polarizované rádiové zdroje, ale žádný z nich neodpovídá tajemné povaze ASKAP J173608.2-321635.

Nyní vědci vkládají své naděje v transkontinentální radioteleskop Square Kilometer Array, který „bude každý den vytvářet citlivé mapy oblohy“, aby zjistili, co tento tajemný objekt ve skutečnosti je.

Zdroj: The Independent

KAM DÁL: Nová mise NASA se snaží zjistit, jestli se dokážeme zachránit před Armagedonem