Jak to je se syrovým masem, jak zajistit, že nám po jeho konzumaci nic nebude? Vědci hovoří jasně

Váš oblíbený tatarák v sobě může skrývat nebezpečné patogeny
 

Pokrmy zahrnující tepelně neupravené maso jsou běžnou součástí hned několika světových kuchyní. Ačkoliv je ale tento typ pochoutky velmi rozšířený, neznamená to, že je bez rizika. Víte, na co si dávat pozor?

Jedním z největších rizik u konzumace syrového masa je to, že může obsahovat různé druhy bakterií, virů, dokonce i parazity nebo toxiny.

Také se často stává, že u poražených zvířat dojde k poškození vnitřních orgánů, jejichž obsah se poté vylije na okolní maso a zanechá na něm nejrůznější bakterie, které se v nachází v trávicím traktu.

Nejběžnějšími z nich je Salmonella, Clostridium perfringens, E. coli, Listeria monocytogenes a Campylobacter, jak dokazují studie.

Mezi příznaky toho, že jste se těmito bakteriemi infikovali, patří mimo jiné nevolnost, zvracení, průjem, křeče, horečka a bolesti hlavy.

Tyto nepříjemné stavy většinou zmizí do jednoho dne, v ojedinělých případech to ale může trvat i déle. Záleží na tom, s jakým druhem nemoci jste přišli do styku a jak se s ní dokáže vypořádat váš organismus.

Existují dokonce i určité skupiny lidí, kteří by z těchto důvodů měli konzumaci syrového masa zcela vynechat. Jde zejména o:

  • těhotné ženy
  • starší lidi
  • děti

Následky nákazy by u nich totiž mohly být potenciálně mnohem vážnější než u ostatních.

Mezi nejběžnější pokrmy ze syrového masa patří:

Tatarský biftek: jde o mleté hovězí maso, které může být smíchané se syrovým žloutkem, kořením a na jemno nakrájenou cibulí

Mett: jedná se o pokrm připravený ze syrového vepřového masa, který se těší oblibě zejména v Německu

Ceviche: jde o pokrm obsahující syrové kusy ryb, tradičně podávané s batáty a dalšími přílohami a v citronové šťávě

Tatarák z tuňáka: tento pokrm je připravený ze syrového kousku tuňáka, může být ochucený různým kořením

Carpaccio: jedná se o syrovou rybu nebo jiný druh masa nakrájený na velmi tenké plátky

Některé druhy sushi: Tento pokrm pochází z Japonska a jde většinou o rolky připravené z nějakého druhu syrové ryby, rýže a mořské řasy

Pokud tedy toužíte po některém z těchto pokrmů, doporučujeme ho připravit doma. Tímto způsobem si pro jeho přípravu můžete zakoupit vysoce kvalitní maso a být si tak jisti jeho nezávadností.

Ideální je koupit čerstvé maso od lokálního prodejce a nechat si ho namlít. Dále je samozřejmě také nutné ho správně skladovat, zužitkovat co nejdříve a při přípravě pokrmu dodržovat hygienické postupy.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Nejlepší diety pro ženy přes padesát. Jak se podle vědců jednoduše zbavit přebytečných kil?

Klíčová slova: