Jak velká nás čeká nakonec inflace? Neriskujte, investiční zlato to jistí

Laik se obvykle domnívá, že zlato nakoupí přesně za cenu odpovídající jeho ceně na komoditní burze
  |  Komerční sdělení

Inflace znehodnocuje úspory. To, co bychom si za ně byli koupili před rokem, si nyní již nekoupíme. Jejich hodnota klesá. Je to stejné, jako by vám prostě někdo „čistil“ účet. A Čechů, kteří tohle inflaci umožňují, je stále dost. Na účtech českých bank leží obrovské množství peněz. Ty je však nutné zainvestovat, jinak vám z nich zůstane třeba jen polovina. I toho se mnozí z odborníků na finance obávají. Do čeho investovat? Nejlépe do zlata. Je však třeba je nakoupit chytře.

Inflace miluje pasivní zákazníky

Poslední čísla mluví o 6% meziroční inflaci za listopad. Z dlouhodobého hlediska nás může připravit až o polovinu úspor. Je proto zapotřebí rychle konat.

Za nejlepší ochranu majetku před inflací, a tedy ztrátou jeho hodnoty, je považováno investiční zlato. Slovo „investiční“ tam není jen tak. Zlato se nabízí v mnoha podobách, ale pro investice se hodí jen investiční zlaté slitky (zlaté cihly) a investiční zlaté mince (což opět nejsou jakékoliv památeční či numismatické zlaté mince). Výhodou investice do zlata je též jeho osvobození od DPH, což jej staví nad stříbro i jiné drahé kovy. Nakoupit se totiž dá levněji. Jenom pozor na to, kde jej nakupujeme. Cena nemusí být vždy nejvýhodnější.

Co vše ovlivňuje cenu zlata?

Laik se obvykle domnívá, že zlato nakoupí přesně za cenu odpovídající jeho ceně na komoditní burze. Podívá se, jaká je, a pak se diví, že je nákupní cena vyšší. Pravdou je, že cenu navyšují i další faktory.

O něco dražší bývají ty nejmenší slitky, třeba o hmotnosti jednoho gramu. Jsou spíše dárkové, pro skutečné investování a směnu svých peněz na bankovním účtu za zlato je výhodnější nakupovat větší cihly, i když rozhodně nemusí jít o ty kilogramové. Například na Slovensku jsou oblíbené slitky o hmotnosti jedné unce.

Cena zlata je dále ovlivněna, i když ne nijak zásadně, značkou a výrobcem slitku. Pokud byste chtěli ušetřit nákupem českých slitků, neušetříte. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. U nás se tedy nakupují především švýcarské zlaté investiční slitky, což je na druhou stranu výhoda, protože patří mezi nejuznávanější. Množství značek se tak v nabídce prodejců dost redukuje, avšak přesto jsou ceny pestré.

Do cenotvorby totiž vstupuje další faktor, kterým je obchodnická marže. A tady jsou rozdíly mezi nejlevnějším a nejdražším obchodníkem až 10 %. Právě tento rozdíl vrtá zákazníkům hlavou. Často se jim při srovnávání zlata zdá, že Němci či Rakušané jej nakupují levněji. Nakupují, ale není to cenou zlata, ale tím, že si u nás neumíme vybrat správného obchodníka se zlatem. Jsou tyto rozdíly v cenách něčím odůvodnitelné?

Naučte se najít levnějšího obchodníka se zlatem

„Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ říká Pavel Trtík z e-shopu Zlate-mince.cz. Proč tomu tak není? Cenu zvyšují prodejci, kteří jsou nováčci na trhu s menšími zkušenostmi, často závislí na vyšších maržích. Kdo chce nakoupit zlato výhodně, měl by rozhodně nakupovat u obchodníků s mnohaletými zkušenostmi a nenechat se odradit třeba sídlem na prestižní adrese. Není to jako s nákupem módy. Luxusní lokalita prodejny nezvyšuje cenu zlata. Pavel Trtík provozuje kromě e-shopu i kamennou prodejnu v pražském Obecním domě (2. patro) a ceny přitom umí nabídnout jedny z nejlepších na trhu. Další jeho prodejny najdete v bývalé budově Státní banky ve Vsetíně a v brněnském Dorn Office Centre. Slováci mohou pak nakoupit na Dunajské ulici 68 v Bratislavě.

Klíčová slova: