Poznáváte nejlepší seriály našeho dětství? Stále letí i díky skvělému českému dabingu

Základní koncept Simpsonových vymyslel jejich tvůrce Matt Groening během patnácti minut, kdy seděl v čekárně u producenta Jamese L. Brookse
 

Dětství... Bylo to krásné období a bezstarostné časy. Rodiče o nás pečovali, o nic se člověk nemusel starat, nic nás netrápilo. I času měl každý víc než dost, a tak nebyl vůbec žádný problém "zakotvit" klidně na celý den před televizní obrazovkou. Zvláště sobotní a nedělní dopoledne byla "nabitá" jedním seriálem za druhým. Pamatujete?

Osmdesátá a devadesátá léta minulého století nabídla v Česku celou řadu tuzemských i zahraničních filmů a seriálů. Každý si zkrátka mohl najít to své. Přímo legendárními se staly filmy jako Forrest Gump, Terminátor nebo Titanic, mezi českou kinematografií se zase zaskvěly filmy jako Obecná škola, Kolja nebo stále velmi oblíbené Pelíšky. Širokou nabídku na sledování měli i ti nejmenší, kterým tuzemské televize nabízely nespočet seriálů. A které patřily vůbec k těm nejlepším?

Nestárnoucí Simpsonovi

Právě Simpsonovi museli být bezesporu na prvním místě našeho žebříčku. Pochyboval o tom snad vůbec někdo? První epizoda vznikla už v roce 1987, měla ale zhruba jen dvě minuty. První plnohodnotný (20-22minutový díl) byl až o dva roky později. Svou vysokou popularitu si tento seriál ale drží dodnes. A to nejen u těch nejmenších. Rodinka z amerického Springfieldu kolem Homera, Barta, Lízy, Marge a Maggie přitahuje desítky let k televizním obrazovkám skutečně celé rodiny.

Good Night Simpsons, tedy dobrou noc Simpsonovi, je název první miniepizody, která odstartovala neuvěřitelný fenomén.

V Česku se seriál objevil poprvé v roce 1993 a premiérově se vysílal dlouhých 17 let. K popularitě u nás bezesporu přispěl i naprosto vynikající dabing, o který se postarali zejména Jiří Bedrna a Vlastimil Zavřel (oba Homer), Jiří Lábus (Marge), Martin Dejdar (Bart) nebo Helena Štáchová (Líza). I proto patří určitě v našem žebříčku po zásluze zcela nejvýše. 

Fenomén jménem Šmoulové

Další z nezapomenutelných seriálů jsou Šmoulové. Děj seriálu se odehrává ve středověku, nejspíše kdesi na západním pobřeží Irska. Tam je u řeky umístěna Šmoulí vesnice, ve které žije zhruba stovka dospělých Šmoulů a další nespočet malých Šmoulat. Všichni jsou si velmi podobní - malí, modří a v drtivé většině mužského pohlaví. Až na legendární Šmoulinku, Sašetku nebo Babču. Většina Šmoulů je oblečena do bílých kalhot a na hlavě nosí frygickou čapku.

V Československu poprvé seriál Šmoulové vysílala Československá televize v letech 1988–1993 v pořadu Magion a ve Studiu Kamarád. Jednalo se celkem o 52 dílů. Seriál okamžitě zaznamenal úspěch a prodávat se začaly i různé reklamní předměty jako například trička, omalovánky či samolepky se šmoulí tematikou. Objevily se i komiksové knihy nebo VHS a audiokazety. Šmoulí hity se hrály dokonce i na diskotékách. V cukrárnách se také záhy objevila "šmoulí zmrzlina" - osvěžení bledě modré barvy a předem neodhadnutelné chuti. Ta se dokonce prodává dodnes. Zkrátka Šmoulové se stali fenoménem tehdejší doby.

Velkou oblibu u nás získali Šmoulové i díky dalšímu vynikajícímu dabingu v čele s Vlastimilem Brodským, Jitkou Molavcovou, Jiřím Císlerem nebo Pavlem Trávníčkem. V české verzi měl seriál úctyhodných 272 dílů.

Dinosaurové aneb nejsi máma!

Pamatujete si na legendární hlášku „nejsi máma“ malého dinosauříka směrem ke svému dinosauřímu otci? Věříme, že ano! Seriál Dinosaurové vypráví o životě rodiny dinosaurů, kteří žijí v moderní době. Mají lednici, pračku, televizi a další veškeré moderní věci. Na rozdíl od lidí ale žijí tito dinosauři v jeskyních a jako svého domácího mazlíčka mají většinou divoká zvířata.

V tomto seriálu je děj zaměřen na rodinu Sinclairů a jejich společný život. Earl Sinclair je hlava rodiny. Pracuje jako dřevorubec a jeho žena Fran se stará o domácnost. Mají spolu tři děti. Dva syny a jednu dceru. Společně prožívají různá dobrodružství každodeního života... Původem americký sitcom byl v Česku premiérově uveden v polovině 90. let na TV Nova. Celkem měl 65 dílů.

Legendární Flintstoneovi

Americký animovaný televizní sitcom Flintstoneovi byl premiérově vysílán v letech 1960-1966 na stanici ABC. Celkem vzniklo 166 dílů v šesti řadách. V Česku se objevil poprvé v 90. letech na stanici TV Nova a okamžitě si získal velkou oblibu. Mezi hlavní postavy patřil Fred Flintstone, jeho manželka Wilma Flintstoneová, dinosauří pes a mazlíček Flintstoneů Dino a Barney Rubble - kamarád Freda Flintstonea. Flintstoneovi žijí v době kamenné ve městě Bedrock.

Jejich svět se podobá světu 20. století, jedná se však o fantastickou verzi dávné minulosti s dinosaury, šavlozubými kočkami a mamuty, kteří společně žijí s pralidmi. Ti, podobně jako běžní lidé poloviny 20. století, poslouchají hudbu, žijí v patrových domech a navštěvují restaurace. Jejich technologie jsou však zcela vyrobeny z předindustriálních materiálů a jsou poháněny zvířaty. Například automobily jsou z kamene, dřeva a zvířecích kůží a jsou poháněny nohama cestujících.

Vstávat a cvičit

Bob a Bobek jsou dva králíci, kteří nežijí v králíkárně, ale v kouzelnickém klobouku. Bobek rád spí a legendární začátek každého dílu „vstávat a cvičit“ asi zná každý. Oba králíci prožívají nejrůznější dobrodružství, které samozřejmě dopadnou dobře. Ovšem dostávají se do problémů, zápletky pak jsou v osmi řadách v celkem 91 dílech. 

Hlas králíků namluvil Josef Dvořák, hudbu složil Petr Skoumal a i proto jsou obě "zvířátka" také tak populární. Dokonce se postavičky staly maskoty mistrovství světa v hokeji, které se v České republice pořádalo v roce 2015.

Zdroj: Česká televize

KAM DÁL: Krvavý hit střídá americká smetánka. Hra o oliheň skončila, ale boj rozmazlených miliardářů o moc pokračuje.

Klíčová slova: