Víme, jakými dárky potěšíte vášnivé turisty?

Bundou, kterou musí vlastnit každý turista, je větrovka
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  Komerční sdělení

Máte doma vášnivého turistu, který každou volnou chvíli tráví na túrách po okolí? Víme, které dárky mu udělají radost. A hlavně víme, které dárky využije. Pojďme se zblízka podívat na předměty, které musí vlastnit každý turista.

Praktické, s kapsami a voděodolné

Víte, která část oděvu turisty by měla mít spoustu kapes, být pohodlná a voděodolná? Touto položkou není nic jiného než turistické kalhoty. Ty se dělí podle období, na které jsou určeny. Na letní turistickou sezonu je vhodné zvolit takové turistické kalhoty, které jsou vyrobeny z prodyšných materiálů a mohou se pochlubit tím, že mají rychleschnoucí vlastnosti. Zatímco na zimní turistickou sezonu je vhodné zvolit turistické kalhoty vyrobené ze softshellu s pořádným zateplením.

Podle čeho vybírat turistickou bundu

Podobné dělení platí i u turistických bund. Ačkoliv bundy určené na letní i zimní turistiku mají jedno společné, tímto společným znakem je nepromokavý materiál, ze kterého musí být vyrobeny. Dělení, kterým se u bund určených na turistiku řídíte, se odvíjí od vodního sloupce bundy. Čím vyšší je vodní sloupec bundy, tím více je bunda nepropustná. Dámské turistické bundy bývají projmuté, zatímco bundy pánské mají jednolité tvary.

Větrovku musí mít každý turista

A u bund určených na turistiku ještě chvíli zůstaneme. Bundou, kterou musí vlastnit každý turista, je větrovka. Ta je skladná, lehká a praktická. Díky ní se totiž mohou turisté vydat do hor v jakémkoliv počasí a neriskovat přitom nachlazení. Přestože větrovky vypadají na pohled obyčejně, jejich skvělou vlastností je to, že opravdu nepropustí vítr a je na ně spolehnutí za každého počasí.

Pevná obuv pro bezpečné túry

Kromě spolehlivého a odolného oblečení musí mít každý turista ve svém arzenálu také pevnou obuv. S kvalitní turistickou obuví totiž snižujete riziko zranění, jelikož chrání vaši nohu při každém dopadu. Pohorky se dělí na vysoké a nízké.

  • Vysoké pohorky se hodí do náročných terénů a na několikadenní pochody.
  • Zatímco nízké pohorky jsou vhodné na jednodenní pochody a dá se v nich pohodlně chodit také po asfaltu.

Pláštěnka na batoh a ochrana obuvi a oblečení

Při túrách je nutné myslet i na věci, které si dotyčný bere s sebou. Některé batohy nemusí být voděodolné. V takových případech se rozhodně vyplatí investovat do speciálních pláštěnek, které na batoh jednoduše navléknete, a tím zaručíte, že veškeré věci, které se v batohu nachází, zůstanou v suchu a bezpečí. Ale pláštěnky se nevyrábí pouze na batohy. Praktické je pořídit také obal na oděv a obuv. Zejména během vícedenních pochodů se vyplatí umístit do něj náhradní oděvy a obuv. Díky těmto speciálním obalům bude balení snazší a přehlednější.

Trekové hole a čelovky jsou nezbytnými doplňky

Mezi další příslušenství, které ocení každý turista, patří určitě trekové hole. Díky nim je každá túra příjemnější a pohodová. Poslouží jak při cestě nahoru, tak i při cestě dolů. Hlavně šetří vazy v kolenou, zajišťují lepší stabilitu a posilují se díky nim také ruce. Čelovka je vhodná zejména pro zimní období. Kvůli brzkému stmívání se může stát, že se turista bude vracet domů až za tmy, tak proč mu hledání cesty domů trochu neulehčit?

Turistika je krásný sport vhodný pro jedince všech věkových kategorií. Díky turistice jsou její vyznavači na čerstvém vzduchu, mohou se kochat úžasnými výhledy, a navíc i dělají něco pro své zdraví. Pokud se ve vašem okolí nachází vášnivý turista, určitě neváhejte a obdarujte ho něčím praktickým, co mu udělá radost. Ať už se bude jednat o kvalitní turistické kalhoty, bundu, boty či praktické doplňky, neuděláte krok vedle.