Nejčastější chyby při přípravě čaje: Jak udělat, aby už nikdy nebyl hořký, nebo naopak příliš slabý?

Chuť čaje může ovlivnit i to, jakou vodu používáte na jeho přípravu
 

Jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě, čaj, je často připravován zcela jinak, než by měl být, a to si vybírá svou daň. Dokonce i malé chyby při přípravě tohoto nápoje mají mnohem větší vliv na jeho výslednou chuť, než si myslíme. Je váš čaj příliš hořký? Nemá dostatečně silnou chuť? Zjistěte proč.

Připravili jsme si pro vás chyby při přípravě čaje, kterých se dopouští téměř každý z nás.

Starý čaj

Je sice pravda, že čajovým lístkům neprochází datum spotřeby, nicméně ale postupně ztrácí svou chuť a barvu. Pokud tedy budete připravovat šálek čaje ze starých čajových lístků, moc si na něm nepochutnáte.

Vznikne vám jen velmi silný nálev, který bude téměř k nerozeznání od obyčejné vody. V tomto případě využijete čajové lístky nejlépe, pokud je hodíte na kompost.

Teplota vody

Další chybou, které se dopouští řada z nás, je zalévání čaje vařicí vodou.

Většina z nás totiž nevlastní konvici, na které bychom si mohli nastavit nižší teplotu vody, to ale vůbec nevadí.

Stačí ráno poté, co se voda dovaří, několik minut počkat a teprve poté čaj zalít. Zajistíte tak, že voda nebude v bodě varu a čajové lístky nespálí. Pokud dojde ke spálení čaje, tak už z něj není možné vyluhovat jeho plnou chuť.

Poměr

Špatný poměr vody a čajových lístků může negativně ovlivnit chuť i toho nejlepšího čaje.

Pokud do šálku přidáte čaje příliš, vznikne vám téměř nepoživatelný hořký nálev, pokud ale naopak budete mít v šálku lístků méně, než je doporučeno, nebude mít hotový čaj téměř žádnou chuť.

Ideální množství čaje, pokud používáte volné čajové lístky, je jedna malá lžička čaje na hrníček. V případě baleného čaje je to pak samozřejmě jeden sáček čaje na hrníček.

Louhování

Jednou z nejhorších chyb, kterou můžeme při přípravě čaje udělat, je ale to, že louhujeme čajové lístky déle, než je potřeba.

Pokud necháme čaj ve vodě příliš dlouho, začnou lístky uvolňovat taniny, které poté váš lahodný nálev změní na velmi hořký, který si rozhodně nevychutnáte. Řiďte se proto vždy striktně návodem poskytnutým na pytlíčku nebo krabičce s čajem.

Kvalita vody

Chuť čajového nálevu ovlivňuje i dokonce kvalita vody. Většina lidí používá k přípravě čaje vodu z kohoutku a to je naprosto v pořádku.

Pokud ale chcete, aby váš čaj chutnal, co nejlépe to jen jde, použijte filtrovanou nebo balenou vodu a pocítíte rozdíl.

Zdroj: Fresh Tea

KAM DÁL: Tyto sýry si můžete bez výčitek dopřát i na dietě. Po těchto pochoutkách nepřiberete.

Klíčová slova: