Hitlerův nejlepší vánoční dárek z vězení. Vydražené dokumenty odhalily dosud neznámé skutečnosti

Adolf Hitler byl odsouzen za velezradu na pět let, ale odseděl si jen devět měsíců
 

Za velezradu byl Adolf Hitler odsouzen k pěti letům, nakonec si ovšem za mřížemi ve vězení v Landsbergu odseděl pouhých 264 dní. Čas v izolaci ovšem neměl jako ostatní. Mohl se setkávat s kýmkoliv, kdo ho napadl, a čas využil k budování plánu, jak ovládnout Německo a budovat Třetí říši. Za co byl vlastně pozdější největší zločinec v moderních dějinách odsouzen a jak vypadal jeho vězeňský režim? 

Pojem Pivní puč do dějin vešel jako nepovedený pokus Adolfa Hitlera o převzetí moci. Ozbrojené jednotky SA totiž na jeho povel obklíčily Městský pivovar v Mnichově, kde tehdy zasedala bavorská elita. Plán měl mít radikální vyústění. Odstoupení bavorské, ale i berlínské vlády. Mezi dalším ultimátem Adolfa Hitlera bylo sesazení říšského prezidenta Eberta. 

Hitler opíral své kroky o lidi z ulice. Záměrně masivní kampaní rozpoutal protikomunistické a protisocialistické nálady. Jeho plamenná slova fungovala. Mnichovem a Berlínem procházel zfanatizovaný dav. Během těchto shromáždění došlo i na střelbu, kde zemřelo několik lidí. Plán ovšem nevyšel a Hitler se za svůj pokus o puč dostal o dva dny později za mříže. Legálně zvolenou vládu se mu nepodařilo svrhnout. 

Jen devět měsíců

Vzhledem k tomu, že Hitlerova nacionalistická politika měla velký dopad na německé občany, muselo být zatčení velezrádce opatrné, protože by mohlo posloužit k radikálnímu rozkladu společnosti. Odsouzen byl na pět let, ale odpykal si jen devět měsíců. 

Zpětně se lze na jeho pobyt za mřížemi ve věznici Landsberg podívat i jako na podařený plán. Adolf Hitler napsal svůj zásadní knižní manifest Mein Kampf. Kniha, jež je dnes v demokratických zemích zakázána jako materiál, jenž šíří antisemitistické myšlenky a buduje zločinný nacistický režim, pomohla Hitlerovi formulovat své zlověstné myšlenky. 

Zcela nové světlo na pobyt Hitlera ve vězení vnesl teprve nedávno dokument o pěti stech stránkách, který dokazuje, jaký režim měl budoucí diktátor ve vztahu k návštěvám a jiným omezením, na které jiní vězni neměli sebemenší právo. 

VIP vězeň

Nejlepším příkladem za všechny byl den jeho pětatřicátých narozenin 20. dubna 1924. Tehdy jeho vazební věznici navštívilo postupně čtyřicet lidí. Dokumenty, které tyto detaily odhalují, pochází z archivu věznice a byly nakonec vydraženy za více jak 25 tisíc euro. Zajímavostí také je, že se o dokumentech dlouho nevědělo a v sedmdesátých letech byly prodány dokonce na bleším trhu. 

Historicky nejzajímavější pasáží dokumentů jsou pravděpodobně posudky ředitele věznice Otto Leybolda, který Hitlera pravidelně popisuje jako citlivého a skromného muže. Dokonce zmiňuje, jak se ke všem chová zdvořile, zejména k pracovníkům kárnice. Nalezené dokumenty nejsou svým obsahem něčím zcela novým a šokujícím, ale odhalují další vrstvu v jen těžko pochopitelném osudu člověka, který rozpoutal doslova peklo na zemi. 

Zdroj: g.cz, aktuálně. cz

KAM DÁL: Masakr bez soudu. Postoloprtský zločin stál život stovky českých Němců

Klíčová slova: