Steatóza jater: Jak se tohoto nevyléčitelného onemocnění vyvarovat?

Pokud chcete předejít steatóze jater, je nutné, abyste snížili množství průmyslově zpracovaných potravin ve vašem jídelníčku
 

Steatóza neboli ztučnění jater je velmi časté a nebezpečné onemocnění, na které neexistuje speciální léčba. Je proto nutné předcházet jeho vzniku úpravou životního stylu. Může způsobit vážné poškození orgánu, nebo dokonce i cirhózu.

Steatóza neboli ztučnění jater znamená, že se na tomto orgánu usadilo až příliš tukových zásob. Zdravá játra by na sobě v žádném případě neměla mít velké množství tuku. Toto onemocnění se vyskytuje převážně u obézních lidí, existují ale i výjimky.

BMI je index tělesné hmotnosti, vyjadřuje vztah mezi tělesnou hmotností a výškou. Vypočítat si vaši hodnotu BMI můžete zde

Nahromaděný tuk totiž může způsobit to, že játra přestanou správně fungovat. Tuto nemoc je v jejím počátku navíc velmi těžké odhalit, nezpůsobuje totiž žádné příznaky. Pokud ji ale nezačnete včas léčit, může způsobit celou řadu vážných nemocí, mezi které patří např. i cirhóza jater.

Při snaze tomuto onemocnění předejít je velmi důležité udržet svou váhu, a tím pádem i BMI ve zdravém rozmezí.

Je tedy zásadní se ve stravě soustředit na to, aby byla vyvážená a obsahovala velké množství čerstvé zeleniny, ovoce, celozrnných sacharidů a libových zdrojů bílkovin.

Také je nutné z jídelníčku odstranit jídla s vysokým množstvím přidaného cukru a alkohol. Průmyslově zpracované potraviny, zvláště sladkosti a alkoholické nápoje, totiž ke vzniku steatózy jater přispívají velkou měrou.

Charitativní organizace, která se zabývá zdravím jater, The British Liver Trust, na svém webu uvádí: „Udělejte ze cvičení pravidelnou součást svého denního režimu. Zaměřte se na 150 středně těžké až intenzivní aktivity týdně. Může to být cokoliv od běhu, přes jízdu na kole, až po rychlou chůzi.“

Dále je na internetových stránkách této charity také informace o tom, že na tento typ onemocnění v současné době neexistuje žádná specifická léčba. Jediným řešením, pokud se váš stav bude zhoršovat, je transplantace.

Je tedy nutné se zaměřit především na změny životního stylu, abychom zabránili jeho vzniku nebo případně jeho zhoršování.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Okinawa, město s největší koncentrací lidí nad 100 let. Tajemství dlouhého života je v ikigai.

Klíčová slova: