Vejce jsou jednou z nejzdravějších potravin na světě. S čím vším pomáhají?

Vajíčka mimo jiné obsahují také cholin, který je důležitý pro náš mozek
 

Živočišné produkty, mezi které patří i vajíčka, jsou dlouhodobě démonizovány. Pro ty, kteří nemají problémy s trávením těchto druhů potravin, jsou však vajíčka jedním z nejlepších zdrojů minerálů, vitamínů a proteinu. Dokonce pomáhají i s hubnutím.

Různým potravinám byly v minulosti přiřazeny vlastnosti, které nemusí být nutně pravdivé. Stejně tak tomu bylo i s vajíčky, které jsou ve skutečnosti jedním z nejvíce nutričních jídel, co existují.

Vajíčka jsou nejvýživnějším jídlem na světě

Dává to smysl, už jen když se zamyslíme nad tím, že jsou vajíčka primárně určena k tomu, aby vyživila malá kuřata.

Jsou nabitá kvalitními proteiny, minerály, vitamíny, zdravými tuky a mnoha dalšími živinami.

Jedno velké vejce podle studií obsahuje:

  • jen 77 kalorií
  • 5 g tuku
  • 6 g proteinu
  • 9 základních aminokyselin
  • je bohatým zdrojem selenu, vitamínů A, B12, B2 a B5, železa, fosforu mimo jiné
  • 113 mg cholinu, který podporuje správnou funkci mozku

Pokud se rozhodnete zařadit tuto pochoutku do svého jídelníčku, ujistěte se, že vajíčka, která kupujete, jsou kvalitní, tedy nejlépe domácí.

Není ani potřeba se vyhýbat vaječným žloutkům, obsahují velké množství živin a mýtus, že vám dramaticky zvýší hladinu choesterolu v krvi, je mylný. Dokazují to mnohé studie.

Pomáhají s hubnutím

Podle hned několika výzkumů vám mohou vajíčka dokonce i pomoci se ztrátou hmotnosti. Je to dáno tím, že se po jejich konzumaci budete cítit plní a ve výsledku tak zkonzumujete méně potravin, a tím pádem i méně kalorií.

Dále také nezpůsobují náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi po jejich konzumaci, které zapříčiňuje ukládání přijatých kalorií do tukových zásob. Sacharidy ve vajíčku totiž vejce téměř neobsahují.

Ve studii, která zkoumala 30 žen s nadváhou, výzkumnící zjistili, že ty z nich, které si daly ke snídani vajíčka, přes den už jedly méně a ve výsledku tak byl jejich denní příjem kalorií mnohem nižší a díky tomu se jim podařilo zhubnout.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Onemocnění kloubů: Těmto potravinám je lepší se vyhnout, abyste zbytečně netrpěli.

Klíčová slova: