Nebezpečná infekce, která poškozuje plíce. Jak odhalit zápal plic?

Dušnost a kašel je společným jmenovatelem příznaků plicních fibróz
 

Tato nemoc je velmi vážná a může dokonce vést i k ohrožení na životě. Její symptomy jsou velmi podobné těm covidovým. Naštěstí ale mezi nimi existují určité rozdíly, podle kterých ji spolehlivě poznáte.

Zápal plic je mnohem nebezpečnější, než si myslíme. Tato nemoc totiž zanechává na plicích velké množství malých jizev, které poté způsobují vážné problémy s dýcháním.

Tyto malé rány se totiž velmi často zanítí. V případě infekce v jizvičce se rána naplní tekutinou, která nám poté dýchání ztěžuje.

Nejčastějšími příznaky zápalu plic jsou:

  • dušnost
  • zrychlené mělké dýchání
  • bolest na hrudi

Další symptomy zápalu plic mohou zahrnovat:

  • vysokou teplotu
  • ztížené dýchání
  • zahlenění
  • ztrátu chuti k jídlu

Průběh

Existují dva typy této nemoci. Zápal plic mohou způsobit bakterie, ale i viry, může tedy být bakteriální, nebo virální.

Bakteriální zápal plic je častější a také má většinou mnohem horší průběh než virální typ zápalu.

Jedním z největších rozdílů je to, jakým způsobem se u těchto dvou druhů nemoci dostaví symptomy. Bakteriální zápal je mnohem nebezpečnější, protože je nepředvídatelný, příznaky se u něj mohou vyvinout postupně, ale i nárazově. To znamená, že jeden den se můžete cítit naprosto zdrávi a druhý se ocitnete v nejhorší fázi nemoci.

Virální zápal plic ale na rozdíl od toho bakteriálního předvídat lze. U tohoto typu zápalu se symptomy dostavují vždy postupně v rámci několika dní.

Zpočátku jde většinou o suchý kašel a bolest svalů. Je tedy velmi jednoduché i zápal plic splést s běžnou chřipkou, které se tyto symptomy podobají.

„Symptomy se mohou u různých populací mírně lišit. Starší lidé, kteří trpí vážnou nemocí nebo mají slabší imunitní systém, mohou mít mnohem méně a slabších symptomů, dokonce mohou mít i nižší tělesnou teplotu, než je typické. To ale neplatí pro ty z nich, kteří trpí chronickým onemocněním plic, u nich se mohou příznaky zhoršit,“ uvádí na svém webu Americké plicní asociace.

Léčba

Tato nemoc se stala předmětem mnoha studií, které se shodly na jejím vážném charakteru. Jedním z těchto výzkumů byla i studie publikovaná v Národní zdravotní knihovně.

Ve výzkumu bylo uvedeno: „Zápal plic je jedním z hlavních příčin sepse, která je definována jako dysfunkce určitého orgánu v reakci na infekci, která je natolik nebezpečná, že je život ohrožující.“

„Jako léčba se osvědčily přístupy zaměřené na mikroby. Lepší porozumění fyziologii této akutní infekce povede k novým léčebným přístupům k omezení poranění plic a šíření infekce, zánětu a poškození mimo plíce,“ stojí dále ve výzkumu.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Máte problémy s trávením? Je možné se jich zbavit rychle a efektivně.

Klíčová slova: