Tyto tři nápoje snižují riziko infarktu a zlepšují srdeční funkci. Jak je to s kávou?

S prevencí onemocnění srdce vám pomůže i rajčatový džus
 

Symptomy infarktu zahrnují bolest na hrudi, dušnost a nevolnost. Mohou se objevit téměř z minuty na minutu. Nikdy tak nevíte, kdy vás tento život ohrožující stav může potkat. Naštěstí mu ale lze velmi dobře předejít změnou jídelníčku, dokonce i jen zařazením těchto tří nápojů do stravy.

Popíjením těchto drinků můžete riziko toho, že vás potká infarkt, minimalizovat.

Káva

Jedna ze studií zkoumlala, jak přesně ovlivňuje káva naše zdraví, zejména tedy zdraví srdce. Zjistilo se, že pokud zařadíte kávu do svého jídelníčku, tak tím snižujete riziko vzniku infarktu. Tento výzkum byl souhrnnou studií 36 dalších výzkumů s více než milionem účastníků a desetitisíci případů kardiovaskulárního onemocnění.

Experti potvrdili, že skutečně existuje souvislost mezi množstvím konzumované kávy a rizikem vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

U lidí, kteří pijí menší množství kávy denně, tedy do 3 šálků, se snižuje riziko vzniku infarktu a konzumace většího množství kávy, tedy 3-5 šálků kávy denně, není spojena s vyšším rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Experti se tedy shodli na tom, že pokud si dopřejete 1-3 šálky kávy denně, účinně snižujete riziko vniku nejen infarktu, ale dokonce i mozkové příhody.

Rajčatový džus

Dalším skvělým pomocníkem v prevenci proti různým srdečním onemocněním je rajčatový džus.

Obsahuje totiž mimo jiné velké množství draslíku, hořčíku, železa a vitamínů C a E. Ty našemu tělu účinně pomáhají zbavit se přebytečného sodíku a také napomáhá ke správné cirkulaci krve.

To ale není vše, rajčatový džus má pozitivní účinky i na žilní stěny, které posiluje, a na hladinu cholesterolu v krvi. Může za to jeho vysoký obsah antioxidantu lycopenu.

Pokud se ale chystáte si rajčatový džus zakoupit, je nutné na jeho etiketě zkontrolovat, že v něm není vysoké množství přidaného cukru a sodíku. Jinak byste mohli napáchat více škody než užitku.

Zelený čaj

Tento nápoj je oblíbený nejen mezi milovníky čajů, ale dokonce i mezi elitními zdravotníky. Zelený čaj má totiž kromě skvělé chuti i pozitivní účinky na náš zdravotní stav, zejména tedy na zdraví srdce.

Ve výzkumu, který byl publikovaný v jednom z odborných lékařských časopisů se zaměřením na preventivní kardiologii, porovnával různé množství konzumovaného zeleného čaje za týden a jeho dopad na zdraví účastníků.

Experti rozdělili účastníky na dvě skupiny, a to na ty, kteří zelený čaj konzumují občas, tedy méně než třikrát týdně, a na ty, kteří ho konzumují ve většim množství, což bylo definováno jako vyšší konzumace než třikrát týdne. Výzkum tyto účastníky a jejich zvyky ve spojení se zeleným čajem zkoumal po dobu sedmi let.

Výzkumníci potvrdili, že pravidelná konzumace zeleného čaje snižuje riziko vzniku, infarktu, dalších kardiovaskulárních chorob a mrtvice o 25 %.

Zdoj: Express

KAM DÁL: Vejce jsou jednou z nejzdravějších potravin na světě. S čím vším pomáhají?

Klíčová slova: