Revma postihuje i plíce. MUDr. Šenolt vysvětluje, jak se nemoc projevuje a kdy jsou změny na plících nevratné

Klíčové je však zánětlivé změny u revmatologických pacientů včas zachytit
 

Bolesti kloubů a špatný pohyb – takto si drtivá většina lidí i samotných pacientů představuje nemoc zvanou revmatoidní artritida. Málokdo však ví, že tato choroba proniká hluboko do orgánů a může napadnout i plicní tkáň. Pokud se plíce zavčas neléčí, může to pro pacienty dopadnout tragicky.

Podle lékařů mají pacienti s revmatoidní artritidou obecně větší sklony k plicním chorobám, ať už jsou to chronické bronchitidy, nebo chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Naopak pacienti s CHOPN, kteří navíc kouří, mají větší pravděpodobnost rozvoje revmatoidní artritidy.

Bezpříznakový nález na plicích pak lékaři zaznamenají až u 30 % revmatiků, vážnější změny u přibližně 5 % z nich. „Samotná revmatoidní artritida se v plicích může projevit tzv. záněty vmezeřeného pojiva, které způsobují vazivovatění (fibrotizaci) tkáně, a tím pádem snižování funkčnosti plic. Z toho může pramenit dušnost a kašel,“ říká prof. MUDr. Ladislav Šenolt, Ph.D., vedoucí oddělení experimentální revmatologie v Revmatologickém ústavu.

Čas je klíčový faktor

Podle něj jsou záněty na plicích léčitelné. „Klíčové je však zánětlivé změny u revmatologických pacientů včas zachytit. U rizikových pacientů je tak důležité provést funkční vyšetření plic, rentgen nebo CT plic. Následně by měla být ve spolupráci s pneumology nasazena vhodná léčba,“ dodává prof. Šenolt s tím, že fibrotické změny jsou obzvláště nebezpečné v tom, že jsou již nevratné.

„V současné době mají pneumologové k dispozici k léčbě fibróz imunosupresiva a nově v centrech také moderní antifibrotickou léčbu. Tu sice pacienti zatím mohou získat jen s pomocí tzv. paragrafu 16, ale i to je velký pokrok. Čas je v tomto ohledu klíčový faktor – čím dříve se plicní onemocnění odhalí, tím lépe léčba zabírá, protože plíce ještě nejsou tak poškozené,“ doplňuje Edita Müllerová, předsedkyně pacientské organizace Revma Liga ČR.

Moderní léčba je dostupná

Právě tato organizace bojuje za pacienty s revmatickými nemocemi již 30 let. „Za dobu působení se nám povedla spousta věcí. Jedním ze zásadních milníků poslední doby bylo dosažení zlepšení dostupnosti moderní cílené léčby pro pacienty s revmatoidní artritidou. Od roku 2019 ji tak hradí pojišťovny i lidem ve střední aktivitě onemocnění,“ říká Müllerová.

Dodává, že při vysoké aktivitě nemoci dochází velmi rychle k nevratným změnám a pacient je omezen v pohybu natolik, že už obvykle nemůže chodit do práce, sportovat, ani zvládat běžné denní činnosti. „Pokud dostane léčbu dříve, může pracovat, fungovat v rodině a vracet náklady na léčbu do systému například ve formě daní.“

KAM DÁL: Mlsání bez výčitek: Těmito sladkostmi určitě nezhřešíte a přitom si skvěle pochutnáte.

Klíčová slova: