Jak žít déle: Toto je podle vědců zřejmě nejúčinnější způsob, jak si přidat roky života

Některé léky mohou negativně ovlivňovat správné vstřebávání živin z konzumované potravy
 

Naše strava je mnohem důležitější, než si většina z nás uvědomuje. Správně složený jídelníček nám dokonce může pomoci zlepšit stav různých druhů chronických nemocí. Proč je někdy lepší se spoléhat na složení naší stravy více než na určité druhy léků, objasňují nové studie.

Jedním z největších rizikových faktorů předčasné smrti je naše strava, je tedy potřeba si dávat velký pozor na to, co jíme.

Náš jídelníček se ale také může stát lékem a pomoci nám vyléčit se z určitých druhů nemocí a zlepšit některé chronické stavy.

Studie poukazují na to, že strava může mít na naše zdraví stejný nebo velmi podobný vliv jako některé druhy běžně dostupných léků.

Výživový expert Stephen Simpson uvedl: „Složení našeho jídelníčku je velmi důležité. Určité druhy léků ale mohou negativně ovlivňovat, jak naše tělo vstřebá živiny z konzumovaných jídel, jsou totiž předepisovány bez ohledu na to, jestli zapadají do našeho jídelníčku, nebo ne.“

Výzkum zkoumající účinky léků metforminu, resveratrolu a rapamycinu zkoumal, jak tyto léky ovlivňují pozitivní vliv vyváženého jídelníčku na zdraví laboratorních myší.

Výsledky studie potvrdily, že některé medikamenty opravdu mohou negativně ovlivnit pozitivní přínos, který má na naše tělo zdravá strava.

Rapamycin i metformin negatině ovlivnily vstřebání bílkovin z přijaté potravy a resveratrol snížil pozitivní efekt konzumovaných tuků a sacharidů.

Úprava jídelníčku a vysazení léků tak může v některých případech pomoci vašemu celkovému zdravotnímu stavu.

K tomuto kroku je ale potřeba tyto změny zkonzultovat s vaším lékařem. Rozhodně se nedoporučuje vysadit léky bez předešlé konzultace, pomocí které váš lékař pečlivě zváží pozitiva a negativa, která by vám tento krok mohl přinést.

Nicméně vám tato změna může přidat několik let života navíc.

K tomu, abyste žili déle, je ale samozřejmě zároveň potřeba zbavit se určitých zlozvyků a udržovat si celkově zdravý životní styl. Negativní efekt určitých zvyků, které pro náš zdravotní stav nejsou ideální, se totiž může s přibývajícími léty stupňovat. Jedná se např. o kouření, pití alkoholu a nedostatek spánku.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak se se zimou vyrovnávají Skandinávci? Mají na to tajný trik.