Hořčík je pro tělo velmi důležitý. Jak poznat, že trpíte jeho nedostatkem?

Nedostatek hořčíku může vyvolat svalové křeče, únavu a nevolnost
 

Hořčík je prvek, který je nezbytný pro naše celkové zdraví a dokonce i duševní pohodu. Jeho nízká hladina v krvi nám může způsobit nemalé zdravotní problémy. Jak poznáme, že ho máme nedostatek? Kolik hořčíku bychom měli denně přijmout?

 

Existuje spousta prvků, které přispívají k našemu celkovému zdraví. Jedním z těch nejdůležitějších je bezesporu hořčík. Bez tohoto minerálu bychom totiž nebyli schopni získat energii, kterou naše tělo potřebuje k tomu, aby mohlo správně fungovat.

Hořčík totiž našemu tělu pomáhá získat energii z konzumované stravy, také pomocí zlepšení funkce příštítných tělísek podporuje zdraví našich kostí.

Nic se ale nemá přehánět. Přílišné množství hořčíku v krvi může způsobit zdravotní problémy zrovna tak jako jeho nedostatek.

Jak poznat, že nemáte dostatek hořčíku?

Nedostatek hořčíku na sebe může poukázat hned několika nepříjemnými příznaky. Nejčastějším z nich je únava. Dále mezi tyto symptomy patří mimo jiné také svalové křeče, slabost a ztuhlost svalů.

Jedním z prvotních ukazatelů nedostatku hořčíku v těle je také ztráta chuti k jídlu a nevolnost. 

Symptomy, které indikují nedostatek tohoto minerálu, jsou:

  • svalové křeče
  • duševní poruchy
  • únava a svalová slabost
  • vysoký krevní tlak
  • osteoporóza
  • astma
  • nepravidelný srdeční tlukot

Pokud na sobě pozorujete některé z těchto příznaků, měli byste neprodleně kontaktovat svého lékaře.

Jak je nedostatek hořčíku diagnostikován?

Symptomy nedostatku hořčíku mohou být velmi podobné příznakům mnohých dalších zdravotních problémů. Je tedy možné, že vás předtím, než váš lékař přijde na to, že trpíte nedostatkem tohoto minerálu, čeká celá řada testů.

Nedostatek hořčíku lze naštěstí určit poměrně jednoduchým vyšetřením, po eliminaci dalších možných příčin je tedy zjištění, zda máte hořčíku dostatek, či nikoliv, poměrně jednoduché.

Na webu Národní zdravotní organizace stojí: „Hladina hořčíku v krvi se může zvýšit např. jako vedlejší efekt nemocí, které nějakým způsobem ovlivňují správnou funkci ledvin. Test na hladinu hořčíku může být doporučen jako jeden z mnoha testů, pokud pociťujete únavu, nevolnost nebo celkovou slabost. Tyto příznaky mohou být znamením toho, že máte v krvi nízkou hladinu hořčíku, vápníku nebo draslíku.“

Kolik hořčíku potřebujeme?

Podle Národní zdravotní organizace je doporučené denní množství hořčíku následující:

  • 270 mg/den pro ženy (19 až 64 let)
  • 300 mg/den pro muže (19 až 64 let)

Pokud dbáte na to, aby váš jídelníček byl vyvážený, nemáte se čeho bát, většina lidí je totiž schopna získat svou denní dávku tohoto minerálu ze stravy.

Případně je velmi jednoduché tento minerál do vašeho jídelníčku zařadit pomocí doplňků stravy.

Zdroj: ExpressNational Health Service

KAM DÁL: Bylinky a koření, které bojují se záněty v těle. Jsou prevencí proti rakovině i cukrovce.

Klíčová slova: