Kolize dvou obrovských černých děr blízko Země. Co to pro nás znamená?

Při kolizi supermasivních černých děr dochází zároveň ke srážce galaxií
 

Spojení dvou černých děr, které se nachází blízko sebe, je údajně nevyhnutelné. Jejich gravitační síla je tak silná, že nic nemá šanci jim uniknout. K této kolizi dojde podle astronomů blízko naší planety. Kdy se to stane a co tato událost způsobí?

Astronomové ve vesmíru objevili dvě supermasivní černé díry, jejich spojení je podle expertů prý naprosto nevyhnutelné.

Jejich kolize, tedy spojení obou supermasivních černých děr v jednu, vytvoří kolosální kosmickou propast, jejíž gravitační síla bude obrovská.

Neunikne jim ani světlo

Černé díry mají tak silnou gravitační sílu, že k sobě přitahují dokonce i světlo.

Tyto dvě černé díry jsou od sebe vzdáleny 1 600 světelných let, což se sice zdá jako obrovská vzdálenost, ale v tomto případě je to považováno za poměrně těsnou blízkost.

Nacházejí se v Souhvězdí vodnáře a od Země jsou vzdálené 89 milionů let, což je nejbližší vzdálenost známého páru černých děr od Země v celé historii.

Větší z těchto dvou kosmických úkazů je podle expertů 154milionkrát těžší než Slunce.

„Předpokládáme, že dojde ke spojení těchto dvou černých děr, lze to určit podle jejich kurzu. Jde o největší pár černých děr, který byl dosud objeven,“ uvedla Dr. Karina Voggel, která je hlavní autorkou výzkumu těchto vesmírných úkazů.

„To ale rozhodně neznamená, že jsou jediné. Právě naopak, myslíme si, že je supermasivních černých děr ve vesmíru mnohem více, bohužel jsme je zatím nebyli schopni objevit,“ dodala.

Vliv na Zemi

Na naše životy a dokonce ani na životy našich vnoučat a pravnoučat ale tato kolize naštěstí mít žádné negativní účinky nebude.

Odhaduje se totiž, že k ní dojde až za 250 milionů let. Tento typ černých děr, tedy supermasivní, se obvykle nachází v samém středu různých galaxií. Při kolizi dvou supermasivních černých děr tedy dochází zároveň i ke kolizi galaxií samotných.

Srážka těchto dvou vesmírných úkazů způsobí vyslání obrovských gravitačních vln. Tento jev poprvé popsal fyzik Albert Einstein.

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Lidé budou žít ve vesmíru a Země se stane jen místem na dovolenou, tvrdí Jeff Bezos.