Přerušovaný půst: Podle vědců má blahodárný vliv na naše zdraví. Jak je to možné?

Přerušovaný půst vám mimo jiné pomáhá snížit hladinu inzulínu v krvi
  |   zajímavost

Tento typ půstu se stal jedním z nejpopulárnějších trendů ve zdravotnictví a fitness. Lidé tento způsob stravování používají ke zhubnutí přebytečných kil a k celkové nápravě jejich životního stylu. Má totiž na naše tělo pozitivní vliv, může nám dokonce i prodloužit život.

Studie poukazují na to, že tento typ půstu vám dokonce může i pomoci žít déle.

Co je to přerušovaný půst

Přerušovaný půst je název specifického stravovacího režimu, který střídá období půstu s obdobím, kdy můžeme jíst.

Metoda přerušovaného půstu ale neudává, jaká jídla byste měli do vašeho jídelníčku zařadit, a jaká naopak vynechat, nejde tedy o "dietu" v klasickém slova smyslu, která vám udává, co jíst a v jakém množství. Přerušovaný půst limituje pouze denní dobu, kdy můžete jíst.

Metody přerušovaného půstu

Tento typ půstu má několik metod, každá z nich určuje jiný čas, kdy můžete a kdy nemůžete jíst.

Tyto jsou jedny z nejpopulárnějších

  • 16/8 metoda – Podle této metody můžete jíst jen 8 hodin denně a zbytek času byste se měli jídla a dokonce i slazených nápojů vyvarovat. Tato metoda je jedna z nejoblíbenějších, protože ji bez větších problémů zvládne většina lidí.
  • Jíst-přestat-jíst – Podle této metody si můžete naplánovat celodenní (24 h) půst dvakrát týdně. Přerušovaný půst vám mimo jiné ve většině případů i pomůže zkonzumovat méně jídla, a tak i shodit přebytečná kila.

Benefity

Tento stravovací režim má pro naše tělo obrovský počet benefitů. Při dodržování půstu se totiž v našem těle dějí určité molekulární změny, které na nás mají pozitivní dopad.

Toto jsou některé z nich:

  • Oprava buněk – Ve stavu nalačno se v našem těle taky zahajují opravné procesy na buněčné úrovni, dokazují to studie.
  • Genová exprese – Je dokázáno, že dochází dokonce i ke změnám genů, které mají na starosti ochranu našeho organismu před nejrůznějšími nemocemi.
  • Růstový hormon – Studie dokazují, že při půstu dochází v našem těle i k znatelnému zvýšení růstového hormonu, který mimo jiné pozitivně ovlivňuje i ztrátu přebytečné tělesné váhy a nabíraní svalové hmoty.
  • Inzulín – Výzkumy dokazují, že pomocí přerušovaného půstu jsme schopni pozitivně ovlivnit také hladinu inzulínu v krvi. To má za následek to, že tukové zásoby v těle se stanou pro naše tělo mnohem dostupnějším zdrojem energie, což vede ke spalování přebytečných tuků.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Proč vzniká rakovina, jaké jsou rizikové faktory a můžeme nemoci svým chováním předcházet?

Klíčová slova: