Oleje na vaření vám mohou prodloužit život. Vědci prozradili, které to jsou

Prodloužit život vám může dokonce i obyčejný slunečnicový olej
  |   zajímavost

Jedním z nejdůležitějších zdravotních faktorů je naše strava. Některé potraviny mohou přispívat ke vzniku určitých zdravotních problémů a některé nás z nich naopak mohou vyléčit. Například určitým tukům bychom se měli vyhýbat za každou cenu, abychom naše srdce nevystavovali riziku, ale některé ho mohou naopak chránit a dokonce nám i přidat pár let navíc.

Vysoký cholesterol může způsobit zúžení žilních stěn a s tím spojené zdravotní problémy. Jeho největší nebezpečí spočívá v tom, že tento proces lze jen těžce odhalit. Nevyvolává totiž žádné lehce rozpoznatelné příznaky.

Pokud se tento stav neléčí, může zvyšovat riziko vzniku srdečního infarktu a mrtvice. Je tu ale několik olejů, které vám pomohou tomuto a i jiným nežádoucím stavům předejít.

Sezamový olej

Olej získaný ze sezamových semínek obsahuje spoustu nenasycených tuků ve formě omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Dále v něm také můžeme nalézt lignany, fytosteroly a rostlinné sloučeniny. Tyto sloučeniny mají pozitivní vliv hned na několik zdravotních problémů, které mohou nastat.

Mimo jiné dokáží zredukovat otoky, mají antioxidační vlastnosti a především mají také pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, jak dokazují vědecké studie.

Hroznový olej

Tento druh oleje napomáhá zpomalit předčasné stárnutí našeho těla a především naší pokožky, Obsahuje totiž vysoké množství vitamínu E, který je známý svými antioxidačními vlastnosti a také pozitivním vlivem na pevnost kůže.

Pomáhá totiž našemu organismu produkovat více elastinu a kolagenu, tedy látek, které jsou pro mladistvý vzhled pleti naprosto nezbytné, jak dokazují výzkumy, které publikovali přední vědci.

Slunečnicový olej

Zařazení slunečnicového oleje do jídelníčku je velmi účinným prostředkem pro snižování rizika vzniku srdečních chorob. Může nám pomoci ke snížení hladiny "špatného" cholesterolu v těle. Obsahuje totiž mononenasycené a polynenasycené tuky, které jsou našemu zdraví prospěšné.

Studie také dokazují, že tento olej pozitivně ovlivňuje i zdraví naší kůže, dokonce dokáže i předejít kožní infekci.

Konopný olej

Tento druh oleje je často spojován především se snížením hladiny cholesterolu.

To ale není vše, obsahuje také velké množství nenasycených mastných kyselin a pomáhá nám tak snižovat riziko vzniku různých srdečních onemocnění.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Držet dietu nestačí. Záleží také na tom, jak spíte.

Klíčová slova: