Tyto potraviny se zkrátka vyplatí mít ve spíži. Dlouho vydrží a jsou nabité živinami

Jednou z nejvýživnějších trvanlivých potravin jsou luštěniny
  |   zajímavost

Příprava výživného jídla vyžaduje dobře zásobenou spíž. Mnoho zdravých potravin ale rychle podléhá zkáze, a to dokonce i když je skladujeme v chladničce, a to bývá problém. Naštěstí ale existuje řada trvanlivých ingrediencí, které můžeme uchovávat ve spíži a mrazáku a vydrží čerstvé celé měsíce nebo dokonce roky.

Takových ingrediencí existuje téměř nepřeberné množství. Toto jsou ty nejdůležitější z nich.

Luštěniny

Tímto typem potravin rozhodně nic nezkazíte, nejen že vám mohou ve spíži vydržet celé roky, ale také je můžete přidat téměř do jakéhokoliv jídla včetně salátů.

Většina luštěnin, které jsou v plechovce, vám ve spíži vydrží nezávadné až 2-5 let, sušené luštěniny vydrží ještě mnohem déle, sušené fazole, cizrna a další vám mohou vydržet klidně až 10 nebo více let.

Jejich další výhodou je také to, že jsou nabité živinami. Obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, hořčíku, vitamínu B a železa.

Ořechy, semínka a ořechová másla

Tyto potraviny jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vlákniny a vitamínů a minerálů.

Ořechy a semena vám mohou ve spíži vydržet 1-4 měsíce, záleží na tom, o jaký typ ořechů se jedná.

Ideální potravinou k dlouhodobému skladování jsou také ořechová másla, mezi které patří mimo jiné i to nejznámější z nich, arašídové máslo.

Před koupí se vždy ujistěte, že se jedná o jejich organickou variantu a máslo neobsahuje žádné přidané oleje nebo cukry.

Můžete je použít při snídani, k jogurtu nebo kaši nebo z nich vytvořit lahodnou omáčku.

Zrna

Jedná se mimo jiné o hnědou rýži, ovesné vločky, rýži a quinou. Tyto potraviny se vyplatí nakupovat ve velkém množství, můžete je totiž skladovat celé měsíce nebo dokonce i roky.

Obsahují velké množství vitamínu B, manganu, hořčíku a jejich konzumace pomáhá předcházet celé řadě potenciálně fatálních onemocnění, jako je rakovina nebo nemoci srdce.

Mražené ovoce a zelenina

Skvělým způsobem, jak déle uchovat ovoce nebo zeleninu, je nakrájet na malé kousky a uchovat je v mrazáku.

Nemusíte se bát, že by zmražením ztratily živiny. Studie dokazují, že obsah vitamínů, minerálů a dalších živin ve zmrzlém ovoci a zelenině je téměř identický.

Med a javorový sirup

Ať už si sladíte čaj nebo palačinky, med a javorový sirup jsou tou správnou volbou. Jsou také mnohem zdravější přírodní alternativou k průmyslově zpracovanému bílému cukru.

Med obsahuje antimikrobiální a protizánětlivé složky a také celou řadu antioxidantů.

Dokonce i javorový sirup obsahuje antioxidanty, které našemu tělu pomáhají se vyrovnat s oxidačním stresem a zbavit se škodlivých volných radikálů. Dále také obsahuje i celou řadu dalších živin, jako je např. hořčík, dusík a mangan. Dokazuje to hned několik studií.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Cvičíte a jíte zdravě, ale stále nehubnete? Zkuste jablečný ocet, funguje to.

Klíčová slova: