Vyšší úlevy na daních, školkovné nebo přivýdělky: Jaké změny se vás týkají? Možná si přece jen trochu přilepšíte

Peníze z nebe pršet nebudou, ale snad alespoň pár korun na účtu přece jen přibude
  |   analýza

Nákupy jsou stále dražší, ceny rostou. A k tomu se ukazuje, že vláda nebude platy zvyšovat tak, jak jsme si možná ještě ke konci minulého roku mysleli. Víme ale přesně, co všechno se vlastně změnilo? 

Není toho moc, ale některé úlevy na daních se přece jen alespoň trochu zvýšily, stejně jako některé příspěvky, které je možné od státu čerpat. 

Vyšší daňové úlevy

Alespoň mírné zvýšení čistého výdělku přinese zaměstnancům zvýšení daňové slevy na poplatníka. Zatímco ještě v roce 2021 šlo o 27 840, od 1. ledna si od ročního výdělku odečteme o tři tisíce korun více, tedy 30 840 Kč. Živnostníci a podnikatelé si tuto částku prvně odečtou při podání přiznání k dani v příštím roce, tedy od příjmů za rok 2022. 

Odpočty na děti

Další zvýšení se pak má projevit u odpočtů na děti, konkrétně na druhé, třetí a další děti. Zatímco u prvního dítěte zůstává sleva ve výši 1 267 Kč měsíčně jako v minulém roce, u druhého vzroste ze 1 617 Kč na 1 860 Kč za měsíc a na každé další dítě pak půjde o částku 2 320 Kč (místo dosavadních 2 017 Kč). Pokud jde o potomka, který je držitelem průkazu ZTP/P, pak si jeho rodič odečte z výplaty jako daňovou úlevu při jednom dítěti stejně jako vloni 2 534 Kč, za druhé pak 3 720 Kč a za třetí a další 4 640 Kč. 

Školkovné pro rodiče malých dětí

O 1 000 (z 15 200 na 16 200 Kč za rok) se zvedá také limit tak zvaného školkovného, tedy částky, odpočitatelné ze základu pro výpočet daní v případě, že jde o rodiče, jehož dítě navštěvuje předškolní zařízení. Tato částka není pevná, ale závisí na výši skutečně zaplacených poplatků za školku. 

Výdělek při evidenci na úřadu práce

Bohužel ne každý má to štěstí, že má stabilní zaměstnání. Pokud se stane, že se ocitnete v evidenci úřadu práce a dokonce ani nemáte právě nárok na podporu v nezaměstnanosti (protože například ještě spadáte do období, za které bylo vyplaceno tak zvané odchodné), pak se právě vás bude týkat možnost vyššího přivýdělku v rámci dohody o pracovní činnosti, který může dosáhnout až poloviny minimální mzdy.

Tady je ale potřeba zdůraznit, že takové zaměstnání musí být okamžitě ohlášeno na úřadu práce a nesmí bránit v plnění povinností, které z evidence vycházejí. Částka, kterou si takto může uchazeč o zaměstnání přivydělat, se letos dostala na 8 100 Kč, přičemž v roce 2021 šlo o 7 600 Kč. Ke zvýšení této částky došlo v závislosti na zvýšení minimální mzdy z 15 200 na 16 200 Kč. 

Jídlo na cestách

Na seznamu změn, které se od 1. ledna týkají našich příjmů, je i mírné zvýšení stravného, pokud zaměstnanec vyjede na pracovní cestu. Nově se za 5-12hodinovou cestu vyplácí 99 Kč místo doposud platných 91 Kč. Další taxy jsou potom 151 Kč při cestě, která trvá maximálně 18 hodin, a nad tuto dobu dostane zaměstnanec příspěvek na stravování ve výši 237 Kč, což je o 20 Kč více než v minulém roce. 

Když už neprší, alespoň kape... 

Nejsou to vysoké částky? Je pravda, že nejde o mnohatisícové příspěvky, zatímco ceny letí nahoru nebývale vysokou rychlostí. Alespoň malé přilepšení díky těmto úlevám nebo navýšením přece jen přichází. Zkontrolujte si proto raději výplatní pásku, aby se na ní i v novém roce objevilo všechno, na co máte nárok. 

Zdroj: mfcrmesec.cz

KAM DÁL: Nešťastné šetření Fialovy vlády: Veřejný sektor je plný podržtašek, odnesou to ale policisté či učitelé. Řešení je v propouštění.

Klíčová slova: