Nejlepší diety pro ženy po padesátce. Jak se podle vědců jednoduše zbavit přebytečných kil?

Většina z těchto diet se vyznačuje vysokým obsahem zeleniny a průmyslově nezpracovaných potravin
 

Ráda byste shodila přebytečná kila, ale nevíte, jak na to? Chtěla byste vyzkoušet nějakou účinnou dietu, ale ztrácíte se v jejich nepřeberném množství? Nezoufejte. Výzkumníci objevili ty nejvhodnější diety pro ženy po menopauze.

Středomořská dieta

Středomořská strava je oblíbená po celém světě, je totiž jednou z nejzdravějších. Obsahuje italské a řecké pokrmy a je vhodná téměř pro každého, včetně žen nad 50 let. Je nabitá živinami a zároveň neobsahuje velké množství nasycených tuků.

Jedním z nejdůležitějších komponentů této diety jsou celozrnné potraviny, ovoce, luštěniny, zelenina a vysoce kvalitní olivový olej.

Jako zdroj proteinu tato dieta využívá především různé druhy ryb, luštěniny, vajíčka, drůbež a červené maso.

Nespočet výzkumů potvrdilo, že konzumace tohoto druhu stravy je spojena s nižším rizikem vzniku hned několika vážných onemocnění. Jedná se především o srdeční choroby, cukrovku, rakovinu a další chronická onemocnění související s věkem.

Další studie dokazují, že má středomořská dieta pozitivní vliv na snížení tělesné hmotnosti u žen všech věkových kategorií. S pomocí tohoto jídelníčku můžete snížit svou tělesnou hmotnost, zejména pokud trpíte nadváhou, až o 30 %.

DASH dieta

Tento jídelníček je jedním z těch nejlepších z pohledu zdraví srdce.

Podle centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je totiž vznik různých srdečních chorob jednou z hlavních příčin předčasného úmrtí u žen staršího věku. Rizikové faktory, které přispívají ke vzniku těchto nemocí, se totiž po menopauze dramaticky zvyšují.

Tato strava klade velký důraz na nízký obsah sodíku v jednotlivých pokrmech a soustředí se na potraviny s vysokým obsahem vápníku, draslíku a hořčíku, tedy látek, které pomáhají snižovat krevní tlak.

America Heart Association, zdravotní asociace zaměřující se na zdraví srdce, na svém webu uvádí, že je jako prevence srdečních chorob nutné omezit sodík v našem jídelníčku na 2 300 mg až 1 500 mg denně.

V DASH dietě najdete zejména zeleninu, ovoce a mléčné výrobky. Dále také celozrnné produkty, luštěniny, ořechy, semena, ryby a drůbež.

Konzumace červeného masa a sladkostí se podle tohoto typu stravy příliš nedoporučuje, není ale zakázána. Pokud tedy bez červeného masa a zákusků nemůžete být, snažte si tyto potraviny na DASH dietě alespoň povolit. Existují ale i některé potraviny, které si na této stravě budete muset zcela odepřít, jedná se zejména o uzeniny.

Studie potvrzují, že pomocí těchto pravidel nám DASH dieta může účinně pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a snížit cholesterol

Flexitariánská dieta

Tato dieta je založena zejména na rostlinných produktech, nebrání se ale ani občasnému zařazení vajíček, ryb nebo masa.

Pomocí této stravy zvýšíte svůj denní příjem vlákniny a rostlinných bílkovin. Je tedy ideální pro ty, kteří chtějí z nějakého důvodu omezit konzumaci masa a masných výrobků, ale stále přijímat dostatečné množství bílkovin.

Vegetariáni a vegani jsou mimo nedostatek bílkovin ve stavě ohroženi také nedostatečným množstvím železa a omega-3 mastných kyselin. Z tohoto pohledu je flexitariánská dieta velkou výhodou, protože nevylučuje konzumaci červeného masa a ryb, tedy potravin, které jsou bohaté na železo a omega-3 mastné kyseliny, jak dokazují studie.

Tato dieta je pro ženy přes 50 skvělá také proto, že obsahuje vysoké množství vápníku, které ženy v tomto věku vyžadují.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Nestárnoucí Monica Belluci prozradila svůj tajný recept na krásu, zvládne to každý!

Klíčová slova: