Nejpodivnější vynálezy historie. Šílená klec na novorozence měla pomoci maminkám v domácnosti

Vynález klece na děti by dnes bezesporu neprošel
  |   zajímavost

Lidská mysl umí přijít s neuvěřitelnými vynálezy, které doslova mění svět. Ne vždy se ovšem vědecký výzkum trefí do černého. Nápad, který může působit jako geniální, se následně v praxi ukáže jako zcela nepotřebný a mnohdy spíše zvláštní a absurdní. Byť nelze vynálezcům upřít kreativitu, některé výplody technického pokroku prostě nebyly třeba. Jaké jsou tedy ty vůbec nejpodivnější z naší novodobé historie? 

Žárovka, parní stroj, knihtisk, počítač, mobilní telefon, internet a mnoho dalších vynálezů svou existencí doslova změnily svět. Jejich existence zásadně ovlivnila život každého z nás a můžeme je vnímat jako části dlouhého evolučního vývoje, jenž se v posledních několika desítkách let upíná hlavně k technologiím. Někteří vynálezci si byli jistí, že se budou podílet na změně světa jako kolegové, ale byť je za jejich prací krev, pot a slzy, prostě se netrefili. Jaké jsou ty vůbec nejpodivnější? 

Dětské klece

Čerstvý vzduch je pro novopečené miminko základ. V Londýně se rozhodli vymyslet vynález, který by vyřešil hned několik problémů, které překážely maminkám vzít své malé milované dítě ven do parku a přitom se stihnout postarat o domácnost, uvařit, uklidit a navíc dát děťátku prostor třeba v malém londýnském bytě. Nacházíme se ve třicátých letech a dnešní pohled na vynález tzv. dětské klece působí více než hrozivě. 

Stačilo mít otevřené okno, kam se nainstalovala klec, jež vytvořila prostor, kde si dítě mohlo hrát, ale také spát. Maminka se tak mohla částečně věnovat i jiným povinnostem. Z dnešního pohledu se jedná o naprosto neuvěřitelnou věc, jež by vzbudila podezření o zdravém duševním stavu rodičů. V USA a Velké Británii měl ovšem tento vynález relativní úspěch, alespoň na několik let. První prototyp vymyslela Emma Read ve Washingtonu v roce 1934, ale největší rozmach a popularitu si tento šílený vynález získal v Londýně. 

Raketový batoh

V šedesátých letech se jednalo o vynález, který zcela pochopitelně fascinoval všechny, kteří měli tu čest ho na vlastní oči či skrze fotografii vidět. Raketový batoh známý hlavně z filmů Jamese Bonda tedy nebyl jenom dílem fantazie a filmových triků. Nahlas se o něm zmiňují tvůrci sci-fi již ve dvacátých letech, ale až v letech šedesátých umožnila technologie vytvářet první funkční prototypy.  

Hlavním motorem byl vojenský průmysl, protože se armádě líbila představa samostatně létajících vojáků. O vývoj tohoto bláznivého vynálezu se pokoušeli i nacisté, ale kombinace nedokonalého výsledku a zranitelnosti pilotů celou myšlenku odložila na vedlejší kolej. Nejdál se dostala společnost Bell Rocket Belt, která svůj raketový batoh představila veřejnosti v relativně funkčním a pokročilém stadiu.

Obecně se však jednalo spíše o nebezpečný vynález pro samotné piloty. Až v současnosti je díky pokročilé technologii možné vytvářet rychlý, funkční a relativně bezpečný stroj. I tak je zde z praktického hlediska svůdná myšlenka raketového batohu spíše dětskou fascinací. 

Zdroj: coolmagazin.iprima.cz, idnes.cz

KAM DÁL: Démoni slavného spisovatele. Zlatokop, námořník a tulák bojoval s alkoholismem již od dětství

 

Klíčová slova: