Ruská vesmírná fenka Lajka zemřela neuvěřitelně krutou smrtí. Sověti o jejím osudu lhali

Lajka ve skutečnosti zemřela v panice již několik hodin poté, co se dostala na oběžnou dráhu
  |   zajímavost

Prvního psa v kosmu zná asi každý, ale jen málokdo ví, jak krutý ho čekal osud. Sověti tvrdili, že fenka zemřela po týdnu a zcela bezbolestně, to byla ale prachsprostá lež. Na to, co musela Lajka ve skutečnosti vytrpět, se přišlo až o 45 let později.

Jedním z hlavních "soubojů" studené války byl ten o prvenství v kosmu.

V říjnu 1957 Sověti mimo naši atmosféru vystřelili psy, tyto čtyřnohé astronauty mimo naši atmosféru následoval první satelit na světě Sputnik 1. S dalším vítězstvím ve vesmírném závodu nad USA pomohla Sovětům před 65 lety fenka Lajka, která do kosmu odcestovala ve Sputniku 2 dne 3. listopadu 1957.

Fenka žila dlouhé roky v ulicích Moskvy, kde ji našli pouhých několik dní před startem. Vybrali ji kvůli tomu, že nebyla tak neposedná jako ostatní pouliční psi a také se svou malou velikostí skvěle vešla do malého vesmírného plavidla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Planetario de Bogotá (@planetariobog)

Než se mimo naši atmosféru odvážil první člověk Jurij Gagarin, byly do vesmíru vystřeleny desítky psů.

Většina pejsků byli toulaví oříškové, kteří zkrátka nikomu nechyběli.

Jejich lety měly za úkol otestovat, zda by ve vesmíru mohl přežít i člověk. Na rozdíl od Gagarinovy cesty byly ale ty psí zaručené sebevražedné mise, jejich malá vesmírná plavidla zkrátka nebyla na takové technologické úrovni, aby těmto nalezencům umožnila se bezpečně vrátit zpět na Zemi.

Sověti se snažili širokou veřejnost přesvědčit o tom, že pejskové ve vesmíru netrpěli. To ale bohužel nebyla pravda.

Zpravodajský server BBC za několik desítek let odhalil, jak tomu bylo doopravdy. Lajka prý zemřela velmi krutou smrtí zapříčiněnou přehřátím a stalo se tak již několik hodin poté, co se svým vesmírným plavidlem vzlétla ze Země. Sověti tehdy veřejnost uklidňovali tím, že Lajka zemřela poklidně týdny poté, co se ocitla ve vesmíru, to ale byla lež.

Sputnik 2 obíhal Zemi několik měsíců, tedy do té doby, než se v dubnu 1958 vrátil zpět do naší atmosféry a shořel na prach.

Zdroj: BBC, Daily Star

KAM DÁL: Pes vydělává svým majitelům stovky milionů. Recept na zbohatnutí je jasný a pro každého.

Klíčová slova: