Bylinky a koření, které bojují se záněty v těle. Jsou prevencí proti rakovině i cukrovce

Jednou ze zázračných protizánětlivých bylinek je i kardamon
 

Záněty naznačují, že se v našem těle nachází infekce nebo se nám hojí nějaké zranění. Je to přirozený proces. To ale neplatí o zánětech, které v těle zůstávají déle, než je potřeba. Poté už se jedná o chronické záněty. Ty jsou jedněmi z hlavních rizikových faktorů vzniku rakoviny a cukrovky.

Naštěstí existují určité bylinky a koření, které nám mohou s chronickými záněty pomoci.

Zázvor

Kořen zázvoru je jedním z nejlepších pomocníků v boji proti zánětlivosti. Použít ho můžete jak v čerstvé, tak i v sušené formě.

Díky jeho zajímavé chuti je velmi oblíbenou ingrediencí při vaření. Také se ale tisíce let používá jako přírodní lék.

Studie dokazují, že může pomoci při nespočtu nepříjemných stavů včetně migrén, artritidy, nevolnosti a vysokého krevního tlaku.

Zázvor obsahuje přes 100 složek, které nám pomáhají eliminovat záněty v těle. Jedná se mimo jiné o gingerol, zingiberene, shogaol a zingerone.

Česnek

Tato populární bylina také našla využití v tradiční medicíně. Po tisíce let se česnekem léčila celá řada běžně se vyskytujících nemocí, jako jsou např. kašel, zácpa, artritida, infekce a další nemoci.

Česneku propůjčují jeho téměř až zázračné léčivé schopnosti sloučeniny síry, které obsahuje. Jsou jimi mimo jiné allicin, diallyl, disulfid a S-allycystein.

Tyto sloučeniny mají mimo léčivé vlastnosti dokonce i ty protizánětlivé, účinně nám tak pomáhají se zbavovat zánětů v těle, jak dokazují studie.

Kurkuma

Toto koření je nejpopulárnější v indické kuchyni. Je nabité stovkami aktivních složek. Tou nejdůležitější je kurkumin, který má, jak potvrdily studie, protizánětlivé vlastnosti.

Výzkumy také ukázaly, že kurkumin má také schopnost eliminovat zánětlivost. Je to dáno jeho blokačním účinkem na NF-kB, molekuly podporující záněty v těle.

Kardamon

Toto koření se pro svou pikantní, ale zároveň nasládlou chuť využívá zejména v asijské kuchyni.

Výzkumníci ale dokázali, že pravidelné užití tohoto koření, ať už v sušené formě, nebo ve formě doplňků stravy může mít za následek snížení zánětlivých sloučenin, které signalizují záněty v těle.

Navíc má kardamon velmi vysoké antioxidační účinky.

Černý pepř

Černý pepř je jedním z nejznámějších koření a využívá se v kuchyních po celém světě. Dříve byl také velmi populárním přírodním lékem na astma, průjem a různé další problémy s trávením.

Studie zjistily, že toto koření obsahuje látku zvanou piperine, která nám pomáhá snížit zánětlivost.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Jednoduchý zvyk, který vám prodlouží život. Přitom nemusíte cvičit ani měnit jídelníček

Klíčová slova: