Alexandr Vondra: Svět máme svěřený a měli bychom ho vracet lepší

Alexander Vondra je ženatý, s manželkou Martinou má tři děti
 

Alexandr Vondra začínal svou politickou kariéru v disentu, spoluzakládal Občanské fórum a v jeho bytě v Trojanově ulici vznikl pozdější týdeník Respekt. Vystudovaný přírodovědec pracoval po revoluci jako poradce Václava Havla, stál u zrodu české zahraniční politiky, Visegrádské spolupráce i vstupu do NATO.

Signatář Charty 77 v roce 2006 také několik měsíců zastával funkci ministra zahraničních věcí ve druhé vládě Mirka Topolánka. Poté se stal místopředsedou vlády pro evropské záležitosti, kde vydržel až do května 2009. V červenci roku 2010 usedl na post ministra obrany Nečasova kabinetu, skončil v prosinci 2012. 

Čtyři roky také působil jako český velvyslanec ve Washingtonu. Po několika letech působení ve vrcholné politice odešel do soukromého sektoru a odstěhoval se na venkov. V roce 2019 se z 15. místa kandidátky prokroužkoval do Evropského parlamentu.

S hlavním ekonomem BHS Štěpánem Křečkem si povídali o aktuálním dění ve světě a jeho mocenském rozložení. Probrali také trendy v oblasti udržitelného rozvoje a Green Dealu.

Rozhovor si poslechněte zde:

KAM DÁL: Tomáš Enge: Adrenalin, emoce! Jízda na limitu vozu je potěšení.

Klíčová slova: