Vysoký krevní tlak snižují vybrané potraviny. Vědci prozradili, o které se jedná

Jedním ze skvělých pomocníků se snížením krevního tlaku jsou i pistácie
 

Hypertenze je jedním z nejčastějších rizikových faktorů, které přispívají ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Lze jí ale lehce předejít! Připravili jsme si pro vás seznam dostupných potravin, které vám se snížením vysokého krevního tlaku pomohou.

Vysoký krevní tlak je definovaný hodnotami systolického krevního tlaku (SBP), které jsou vyšší než 130 Hg, a diastolického krevního tlaku (DBP), které jsou vyšší než 80 mm Hg.

Vysokým krevním tlakem trpí více než 1 bilion lidí na světě.

K jeho snížení se běžně používají léky, jakými jsou např. inhibitory ACE. Velkou měrou pomáhají ale i změny životního stylu, mezi které patří i změna jídelníčku, jak uvádí web Healthline.

Studie naznačují, že při plánování jídelníčku by se lidé trpící vysokým ktevním tlakem měli zaměřit zejména na potraviny s vysokým obsahem draslíku a magnézia.

Mezi tyto potraviny patří např.:

Citrusy

Citrusy jsou plné vitamínů, minerálů a dalších důležitých živin a po zařazení do stravy mohou mít velmi pozitivní vliv na naše kardiovaskulární zdraví. To platí pro všechny citrusy.

Studie, která zkoumala 101 žen, které každý den ve zředěné formě konzumovaly citrónovou šťávu, u nich  potvrdila výrazné zlepšení hypertenze.

Ryby

Ryby obsahují velké množství zdravého typu tuků, omega 3 mastných kyselin, které nám pomáhají k tomu, abychom naše srdce udrželi v co nejlepší kondici.

Tento typ tuků nám po zařazení do stravy může pomoci významně zlepšit naše kardiovaskulární zdraví a zároveň i eliminovat záněty v těle.

Studie, která zkoumala 2 036 zdravých lidí, zjistila, že lidé, kteří konzumovali větší množství potravin s obsahem omega 3 masných kyselin, měli nižší krevní tlak než ostatní.

Dýňová semínka

Tato semínka obsahují neuvěřitelné množství živin, a to zejména ty, které jsou důležité pro správnou regulaci krevního tlaku. Mezi tyto látky patří mimo jiné i draslík a magnésium. Dýňová semínka také díky svému složení pomáhají tělu s relaxací cév a snížením krevního tlaku.

Studie, která zkoumala 23 žen, které konzumovaly 3 g dýňového oleje denně po dobu šesti týdnů, zjistila, že u nich došlo k významnému snížení hypertenze.

Fazole a čočka

Stejně jako dýňová semínka, tak i tyto luštěniny jsou bohatým zdrojem magnézia a draslíku, které nám mohou pomoci snížit vysoký krevní tlak.

Shrnutí osmi studií, které zahrnují celkem 554 účastníků, potvrdilo, že zařazení fazolí a čočky do jídelníčku má na náš krevní tlak pozitivní vliv.

Pistácie

Tento typ ořechu obsahuje velké množství živin napomáhající k regulaci krevního tlaku. 

Shrnutí 21 studií potvrdilo, že pistácie mají na hypertenzi mnohem větší pozitivní vliv než ostatní ořechy, které byly ve studiích zahrnuty.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Je snídaně opravdu základ dne, co nám hrozí, když ji budeme vynechávat?

Klíčová slova: