Superpotravina, která pomáhá bojovat s cukrovkou. Proč jsou chia semínka tak zdravá a jak je správně připravit?

S prevencí cukrovky vám pomohou chia semínka! Můžete z nich připravit chutný puding nebo si je jen jednoduše zamíchat do jogurtu
  |   zajímavost

Cukrovka bude podle Světové zdravotní organizace sedmou nejčastější příčinou smrti na světě do roku 2030. Může ji způsobit celá řada faktorů. Jsou tu ale i způsoby, jak se proti této nemoci bránit. Jedním z nich jsou chia semínka, ze kterých si můžete připravit osvěžující svačinku nebo snídani.

Cukrovka mimo jiné také zvyšuje riziko vzniku dalších život ohrožujících onemocnění. Lidé trpící cukrovkou mají mnohem větší pravděpodobnost, že se u nich objeví infarkt nebo nějaká jiná srdeční choroba.

Vědci zdůrazňují, že při prevenci cukrovky má klíčovou roli naše strava. Skvělým pomocníkem v prevenci této choroby je například i jedna superpotravina s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin.

Chia semínka

Jedná se o chia semínka. Mimo vysoký obsah omega-3 v sobě mají také spoustu vlákniny a hořčíku. To všechno přispívá k prevenci cukrovky.

Pouhých 30 g těchto semínek v sobě skrývá téměř 10 g vlákniny, což je zhruba třetina doporučeného denního příjmu. Konkrétní doporučený příjem vlákniny záleží na věku a pohlaví.

Vláknina nám pomáhá se cítit plní déle, a zamezuje tak přejídání.

Chia semínka jsou pro naše zdraví benefitující také pro jejich vysoký obsah kyseliny a-linolenové (ALA).

Navíc studie také dokazují to, že tato superpotravina pomáhá pacientům shodit přebytečná a kila a eliminovat tak i další zdravotní rizika spojená s obezitou.

Konkrétně tento fakt dokazuje např. studie publikovaná na serveru lékařské fakulty kanadské univerzity v Torontu. Může za to z velké části i ALA, kterou chia semínka obsahují. Pozitivní vliv ALA na zbavení se přebytečného tuku dokazuje studie provedená na kanadské státní univerzitě v Oregonu.

Zkrátka existuje mnoho důkazů, že tato zázračná semínka dokáží tělu pomoci zbavit se přebytečného tuku, což je jeden z hlavních rizikových faktorů vzniku cukrovky. Navíc mohou chia semínka také zlepšit stav pacientů, u kterých toto onemocnění již vzniklo.

Co s nimi?

Pokud jste fanoušky ovocných smoothie, není nic jednoduššího, než do nich chia semínka jednoduše přihodit. Pokud ale ne, můžete z nich udělat puding nebo si je prostě ráno zamíchat do jogurtu s ovocem.

Puding z chia semínek připravíte tak, že je necháte přes noc v lednici ve skleničce mléka (zhruba 8-10 lžiček semínek na 200 ml) a celou směs osladíte. Tato superpotravina poté v mléce utvoří pudingovou konzistenci.

Doporučuje se směs zhruba po hodině, co ji umístíte do lednice, promíchat, poté už stačí jen několik hodin počkat. Ideální je si tuto pochoutku připravit večer a dát si chia puding na snídani.

Symptomy a rizikové faktory

Mimo obezitu jsou rizikovými faktory vzniku této nemoci i vysoký krevní tlak, genetika a nedostatek pohybu.

Symptomy tohoto onemocnění mohou podle Národní zdravotní organizace zahrnovat:

  • častější močení
  • neustálý pocit žízně
  • únavu
  • ztrátu hmotnosti

Zdroj: Express

KAM DÁL: Rakovina slinivky: Mezi její příznaky patří zcela běžné zažívací problémy.

Klíčová slova: