Babiš terčem vtípku Národního muzea. S Kalouskem a Čapím hnízdem už na věčné časy

Andrej Babiš hraje s voliči hru na schovávanou. Chce na Hrad, do Strakovky, být opětovně šéfem hnutí ANO, anebo zmizí z politiky úplně?
  |   glosa

Poslanec Andrej Babiš očekává verdikt, zda bude již potřetí vydán Poslaneckou sněmovnou ve věci vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Sporné financování luxusního rekreačního střediska se táhne šest let. Může za něj Kalousek? Těžko, anebo možná? Každopádně právě oni dva se stali terčem vtípku Národního muzea v Praze.

Bývalý ministr financí a expremiér ČR Andrej Babiš se nesmazatelně zapsal do dějin naší země. Jeho osobní posedlost politickým rivalem Miroslavem Kalouskem se stala terčem mnoha satirických ztvárnění. Oba pánové se i rok po odchodu někdejšího šéfa TOP 09 z politiky častují nevybíravými poznámkami na sociálních sítích či v médiích, pokud se debata stočí k tématu, které může s tím druhým alespoň vzdáleně souviset.

Zvolání "Za všechno může Kalousek" už jakoby zlidovělo a stalo se synonymem pro odpověď, na níž se nechce tázanému hledat nebo říkat nahlas ta správná odpověď. A dost podobně jako Kalousek pronásleduje život poslance Andreje Babiše kauza Čapí hnízdo, kterou dle jeho slov vykonstruovali. Kdo a proč zatím nikdy nespecifikoval, každopádně státní zástupce Jaroslav Šaroch v této věci žádá poslance Parlamentu ČR již potřetí, aby svého kolegu vydali k trestnímu stíhání. 

Šéf Přírodovědeckého muzea už se zřejmě nemohl na Babišovy strasti dívat a zželelo se mu ho natolik, že mu pro ně stvořil pomníček. Expozici, které vévodí čapí hnízdo se dvěma černobílými krasavci, totiž z výšky hlídá zmáný český pták kalous obecný. Na satirické ztvárnění nočních můr Andreje Babiše upozornil na twitteru předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil slovy: „V neděli jsem náhodou zjistil, že součástí jedné z expozic Národního muzea je shodou náhod nad ČAPÍM HNÍZDEM SE VZNÁŠEJÍCÍ KALOUS. Návštěvu muzea doporučuji a na expozici s vírou ve smysl pro humor upozorňuji ⁦@kalousekm a ⁦@AndrejBabis.“ 

Na vtipné popíchnutí šéfa horní komory Parlamentu ČR zareagoval geolog Národního muzea v Praze Ivo Macek: „Potvrzuji, že to byl záměr. Expozice je dlouhodobá a chtěli jsme do ní schovat takovou menší satiru dnešní doby.Komentáře k tweetu se začaly jen hrnout. Například uživatel Bubetka napsal: „Na takovéto skryté satiry a dvojsmysly jsou Češi experti. A proto mám tento národ rád.“

A smíchy plačícího smajlíka přidal i Miroslav Kalousek, který jím reagoval na označení svého účtu v příspěvku předsedy Senátu. Ředitel Přírodovědeckého muzea, spadajícího pod Národní muzeum, Ivo Macek kontroval slovy: „Doufám, že vám to nevadí, ale chtěli jsme do expozice vsadit i menší satiru dnešní doby. Pojem “čapí hnízdo” je totiž na dlouhá léta zdiskreditován i v zoologické terminologii.“ A Kalousek, jenž s ptákem kalousem rozhodně nemá kvůli podobnosti jména žádný problém, odepsal: „Naopak. Líbí se mi, že někdo dokáže vymyslet legraci i v seriózní vědě.

Co na to Andrej Babiš? Ten se do satirického vlákna na twitteru nezapojil. S ohledem na to, že jeho kauza nebyla doteď uzavřena, odložena ani rozsouzena, je celkem pochopitelné, že by smysl pro humorný nadhled hledal jen těžko

KAM DÁL: Tom Hanks chodí přes mrtvoly. Kolega dobráckého Forresta Gumpa prozradil, jak mu zničil kariéru.

Klíčová slova: